CNN

Δονήσεις ανησυχίας από το Κιλκίς

Δονήσεις ανησυχίας από το Κιλκίς
seismoi.gr

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στη λεγόμενη «Σερβομακεδονική ζώνη».

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Εγκέλαδος χτύπησε "δίνοντας" έναν επιφανειακό σεισμό εντάσεως 4,8 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και σε αρκετά μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρό του.

seismos

Πριν από εννέα μέρες μάλιστα οι κάτοικοι λαχτάρισαν ξανά καθώς 10 χιλιόμετρα δυτικά του Κιλκίς σημειώθηκε σεισμός εντάσεως 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κ.Παπαζάχος: Η σεισμική ακολουθία μπορεί να κρατήσει εβδομάδες

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και χαρακτήρισε «φυσιολογική» τη σεισμική ακολουθία που επικρατεί στο Κιλκίς. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το φαινόμενο ενδέχεται να κρατήσει μέρες και εβδομάδες σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3,4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά».

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

Η Σερβομακεδονική ζώνη

Η Σερβομακεδονική ζώνη βρίσκεται στα δυτικά της Ροδόπης ανάμεσα στον ποταμό Στρυμώνα και την ζώνη Αξιού. Η ζώνη αυτή καθορίσθηκε από τους Dimitrievic (1959, 1963), Jaranov (1960), Arsovski (1961), Kockel & Walter (1965, 1968) Mercier (1968) και εκτείνεται εκτός από τον Ελληνικό χώρο στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία.

Βρίσκεται μεταξύ της Ζώνης Ροδόπης, και της Περιροδοπικής ζώνης. Το γεωγραφικό-γεωλογικό όριο της Σερβομακεδονικής ζώνης και της Ροδόπης είναι η κοιλάδα του ποταμού Στρυμώνα- ρήγμα Στρυμώνα.

servomakedoniki1


Πηγή: ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Γεωλογίας, Ιωάννης Κουκουβέλας, Σωτήριος Κοκκάλας, Παρασκευάς Ξυπολιάς. Έκδοση: Πανεπιστήμιο Πατρών. Πάτρα 2014.

Η Σερβομακεδονική ζώνη στον Ελληνικό χώρο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Πατρών υποδιαιρείται σε δύο σειρές: (α) τη σειρά των Κερδυλίων που καταλαμβάνουν το ανατολικό τμήμα της και (β) τη σειρά Βερτίσκου που καταλαμβάνει το δυτικό τμήμα της.

Έρευνες δείχνουν ότι οι δυο σειρές διαχωρίζονται από τεκτονική επαφή. Δηλαδή η σειρά Βερτίσκου αντιστοιχεί σε ένα σύστημα καλυμμάτων που δομείται από τρεις τεκτονοστρωματο-γραφικές ενότητες. Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ