Κόντρα στη Βουλή για την τροπολογία «Κουντουρά - Δανέλλη»
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης προκαλούν στη Βουλή οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο διεξαγωγής των ψηφοφοριών του Μαΐου και την άρση του ασυμβίβαστου της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή. 

Η υπουργική ρύθμιση που αφορά τους κ.κ. Κουντουρά και Δανέλλη και «σώζει» τη δεδηλωμένη έχει ξεσηκώσει θυελλώδεις αντιδράσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης που μιλά για συναλλαγή, καθώς οι δύο βουλευτές αν και σε άλλα κόμματα (τότε) έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών.. 

«Τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά, μόνον εδώ, κανείς δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και σημείωσε πως αν παραιτηθεί η υπουργός Τουρισμού θα πάρει την έδρα της ο πρώτος επιλαχών των ΑΝΕΛ που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο. «Θα μπορούσατε να λέγατε στην Κουντουρά μην κατεβαίνεις, δεν θα έχανε η βενετιά βελόνι, αλλά και το χατίρι στην Κουντουρά και κυβέρνηση –κυβέρνηση και γαία πυρί μιχθήτω», είπε.

Έκανε δε, λόγο για «εκλογομαγειρέματα» με αφορμή την κατάθεση των υπολοίπων τροπολογιών του υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι η διάσπαση των εκλογικών τμημάτων έγινε για να αποτραπεί το μέγεθος της ήττας της κυβέρνησης.

«Ωμή και κυνική συναλλαγή είναι αυτό που φέρνει η τροπολογία», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ και απευθυνόμενη στον Μάκη Βορίδη είπε πως δεν πρόκειται για «τροπολογία Κουντουρά», αλλά για «τροπολογία Τσίπρα».

Απαντώντας στον Μάκη Βορίδη ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη ΝΔ. «Μιλήσατε για τη συντριβή που επέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τις δυνάμεις που είναι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σας συνιστώ να μην εξοφλείται συντριβή δείτε τι δηλώνουν ακόμα και σήμερα αυτοδιοικητικοί παράγοντες που πρόσκεινται στο δικό σας πολιτικό χώρο. Δείτε τι λένε για την πολιτική που ασκούμε για τις προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις και θα καταλάβετε ότι τα σενάρια περί συντριβής θα έχουν μία δυσάρεστη έκπληξη για σας», είπε.

Όπως είπε, η κ. Χριστοφιλοπούλου –αναφερόμενη στις άλλες τροπολογίες- προς τα κυβερνητικά έδρανα «ό,τι κι αν κάνετε το πικρό ποτήρι της ήττας θα το πιείτε και ήττα θα έρθει και θα είναι συντριπτική…». 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζοντας τις σχετικές τροπολογίες υποστήριξε ότι «η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιαστικά από του δημόσιου λειτουργού και η συμμετοχή του στις ευρωεκλογές συνιστά πολιτική πράξη γι αυτό και η παραίτηση βουλευτή διαφοροποιείται από αυτή της παραίτησης του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου». Σημείωσε ακόμη, πως αντίστοιχο κόλλημα δεν υπάρχει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. 

Για τις υπόλοιπες τροπολογίες είπε πως ο δυνητικός διαχωρισμός σε δύο μέρη ενός εκλογικού τμήματος κρίνεται αναγκαίος για την διευκόλυνση και των εκλογέων αλλά και των εφορευτικών επιτροπών ώστε να εργαστούν χωρίς εντάσεις εκείνη την ημέρα.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!