ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «χαρακώματα» για τις ευρωεκλογές: Τα κλεμμένα συνθήματα και οι καρμπόν παροχές για την οικονομία

Στα «χαρακώματα» για τις ευρωεκλογές: Τα κλεμμένα συνθήματα και οι καρμπόν παροχές για την οικονομία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ποιος κλέβει ποιον; Το ερώτημα αυτό αφορά όχι μόνο στα μέτρα που προτείνουν οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά ακόμη και τα συνθήματα. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται στο ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ότι τούς παίρνουν τις προτάσεις και τα συνθήματά τους ενόψει ευρωεκλογών.

Στο γραφείο της Φώφης Γεννηματά έχουν παρατηρήσει εδώ και καιρό πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση τους κλέβουν συστηματικά προτάσεις, που έχουν καταθέσει κατά καιρούς ακόμη και ως προτάσεις νόμου.

Μάλιστα, όπως λένε, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Πειραιώς επιχειρούν να τις εμφανίσουν σα να είναι δικές τους. Το ίδιο, βέβαια, καταγγέλλουν πως συμβαίνει και τα δύο άλλα κόμματα -ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία- όταν η αντιπαράθεση έχει να κάνει με τις μεταξύ τους σχέσεις.

Το τελευταίο «κρούσμα», που έκανε μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής να βγει από τα ρούχα του, ήταν η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αφορολόγητο.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας -έχοντας προφανώς έχοντας ότι αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ πριν από καιρό- δήλωσε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 ότι θα καταθέσει πρόταση που θα περιλαμβάνει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Στην ουσία το αφορολόγητο είναι μέτρο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση και το οποίο ήταν προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση λίγο πριν βγει η χώρα από το μνημόνιο. Η ημερομηνία ισχύς του νόμου είναι η 1/1/20 ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η ίδια δέσμευση περιελάμβανε και μείωση των συντάξεων κάτι που τελικώς απεφεύχθη με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έφερε νόμο τον οποίο ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία.



Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μένοντας πιστός στα θέματα της οικονομίας, ανακοίνωσε πως πρόκειται να καταθέσει πρόταση που θα περιλαμβάνει την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου προλαβαίνοντας στην ουσία την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα αλλά ξαφνιάζοντας το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφη Γεννηματά γιατί όταν αυτοί το είχαν προτείνει τότε στη ΝΔ, όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωσή τους, έκαναν τον Κινέζο

«Το αφορολόγητο ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν την ψηφίσαμε για αυτό προκαλώ τον κ. Τσίπρα να προσυπογράψει την τροπολογία της ΝΔ, με το που θα ανοίξει η Βουλή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

Πρόσθεσε δε, πως εάν η κυβέρνηση εννοεί τα όσα λέει για την κατάργηση του προνομοθετημένου μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, θα πρέπει να προσυπογράψει την τροπολογία της ΝΔ, ώστε μαζί να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στην ουσία, ο πρόεδρος της ΝΔ πετάει το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να τον… σύρει στο δικό του γήπεδο. Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής ενόψει της πρότασης μομφής που θα καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός στηρίζει αμετάκλητα και αυτό άλλωστε ήθελε να δείξει με την φωτογραφία στην παραδοσιακή ταβέρνα στο χωριό Ροδάκινο της Κρήτης τις ημέρες του Πάσχα.

Στο ΚΙΝΑΛ αντέδρασαν αμέσως για τη «κλοπή» της πρότασης από τη Νέα Δημοκρατία και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να υπενθυμίσουν στους ψηφοφόρους τους αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι κινούνται αντιδεξιά και όχι -όπως τους κατηγορεί η κυβέρνηση- προς τη δεξιά.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του, τονίζεται πως το ΚΙΝΑΛ ήταν αυτό που από τον Φεβρουάριο είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την κατάργηση του μέτρου, το οποίο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου.

«Όταν τον Φεβρουάριο καταθέσαμε πρόταση νόμου για την κατάργηση της μείωσης αφορολόγητου, σφυρίζατε αδιάφορα....Την Πρωτομαγιά το θυμηθήκατε...» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, και συμπληρώνει: «Και με την ευκαιρία, επειδή τα θέματα στήριξης των ασθενέστερων είναι διαχρονικά εκτός ύλης στην ατζέντα σας, είναι στη διάθεση σας και οι υπόλοιπες σχετικές παρεμβάσεις μας που τυχόν σας έχουν διαφύγει και μελλοντικά μπορεί να τις επαναφέρετε ως δικές σας».

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε μια ειρωνική ανακοίνωση μετά από τη συνέντευξη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας:

«Ας μη βιάζεται ο κ. Μητσοτάκης και λίαν συντόμως θα βρεθεί και πάλι στη δύσκολη θέση να ψηφίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού για μέτρα ελάφρυνσης από το υπερπλεόνασμα...».

Παράλληλα σημείωσε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ομολογήσει στη ΔΕΘ πως το κόμμα του έχει στο πρόγραμμά του τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Μάλιστα, η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η πολιτική της είναι πιο σκληρή και νεοφιλελεύθερη και από το ΔΝΤ -το Ταμείο που τώρα ξορκίζει αλλά κάποτε παρακαλούσε να μείνει ώστε να μην πέσει έξω το δημοσιονομικό πρόγραμμα που είχε υπογράψει με τους δανειστές κατά το τρίτο μνημόνιο, πριν από δύο χρόνια περίπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ