ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Εφόσον ο Τσίπρας ηττηθεί στις ευρωεκλογές πρέπει να παραιτηθεί

Μητσοτάκης:  Εφόσον ο Τσίπρας ηττηθεί στις ευρωεκλογές πρέπει να παραιτηθεί
CNN Greece

Σκληρή κριτική, αποφεύγοντας ωστόσο τις προσωπικές επιθέσεις, άσκησε για ακόμη μια φορά εναντίον του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής.

Μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πάει στο Ζάππειο και να παραιτηθεί, ώστε η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.

Επιτέθηκε, μάλιστα, στον πρωθυπουργό για τη συγκυρία στην οποία ανακοινώθηκε και δίνεται η 13η σύνταξη.

Ο «γαλάζιος» πρόεδρος κατηγόρησε δε, τον Αλέξη Τσίπρα ότι εκπροσωπεί την ελίτ και εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά «πυρά» εναντίον του για τις μίνι διακοπές στο κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα για ψήφο αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του δεν θα εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου.

Για ακόμη μια φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «κακή». Τόνισε δε, πως η Νέα Δημοκρατία θα «προστατεύσει το brand της Μακεδονίας», το οποίο, όπως είπε, ανήκει άλλωστε στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα του ’80 τελείωσε»

Απαντώντας σε ερώτημα του Newsbomb.gr για το ασφαλιστικό και την ανεργία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η «Ελλάδα του ’80 τελείωσε» και πως εργαζόμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

«Η Ελλάδα είναι απέναντι σε μία ψηφιακή επανάσταση και δεν συμμετέχει», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετώντας τα καρφιά του προς την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε δε, και στις κατηγορίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ίδιος είναι κατά του 8ωρου, λέγοντας ότι «εγώ αναγνωρίζω ότι οι άνθρωποι δουλεύουν πια με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι δούλευαν μέχρι σήμερα και ότι το κράτος να πρέπει να διασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες».

«Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία, οκτώ ώρες / πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά είναι καλό» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Όταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους -με επιχειρησιακή σύμβαση- να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο -με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ότι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν και με αυξημένα δικαιώματα- τότε δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάξει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

«Πρέπει να αφήσουμε τις οικογένειές μας εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης»

Επιλέγοντας για ακόμη μια φορά να κρατήσει χαμηλούς τόνους -όπως άλλωστε έκανε και στην ομιλία του την Παρασκευή- όσον αφορά στην οικογενειακή διαμάχη που άνοιξε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Πρέπει να αφήσουμε τις οικογένειες μας εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως είχε κατ’ ιδίαν επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσωπικές επιθέσεις.

«Επειδή όλοι έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική, έκατσα και ξαναείδα με πολύ προσοχή και την απόσταση του χρόνου που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τη συζήτηση στη Βουλή» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Ως προς τη δευτερολογία τώρα θα σας συνιστούσα πραγματικά να την ξαναδείτε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Δέχθηκα μία χυδαία επίθεση με ένα αγοραίο ύφος όπου ο κ. Τσίπρας το μόνο που έκανε είναι να επαναλαμβάνει όλα τα πρωτοσέλιδα του Documento, περί αυτού πρόκειται. Και απάντησα με ευπρέπεια κάνοντας μία παρατήρηση μόνο για το τι έκανε η οικογένεια του πρωθυπουργού τα χρόνια της δικτατορίας. Θα έκανα και πάλι τώρα ακριβώς το ίδιο. Θέλω να αφήσουμε τους πατεράδες μας έξω από αυτή την αντιπαράθεση. Δεν ευθύνεται ο κ. Τσίπρας. Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη καμία. Όπως δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη και για μένα. Ας σταματήσουμε λοιπόν αυτή την υποκρισία με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ας αφήσουμε έξω από αυτή τη συζήτηση τις οικογένειες μας. Και επιτρέψτε μου μια και είναι ημέρα της μητέρας σήμερα»,

Κατηγόρησε, ωστόσο, τον κ. Τσίπρα «και τα υπόγεια του Μαξίμου» ότι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη σύζυγό του.

«Επαναλαμβάνω καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να πήρε το μήνυμα του μετά από αυτή τη συζήτηση. Και πράγματι θα ήθελα αυτή η συζήτηση να είναι μία εξαίρεση ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Βουλή. Και απέδειξα στο διάλογο μου με τον κ. Τσακαλώτο ότι μπορώ να έχω μία ποιοτική ουσιαστική συζήτηση που αρμόζει στο επίπεδο του κοινοβουλίου. Μην ξεχνάτε ότι στην πολιτική και στις προκλήσεις υπάρχει πάντα αυτός που επισπεύδει και αυτός που απαντά. Αυτός που διαμόρφωσε το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ είναι ο πρωθυπουργός. Προφανώς ο κ. Τσίπρας ενοχλήθηκε που εγώ κέρδισα τις εκλογές της ΝΔ. Με έβλεπε ως απειλή. Και να σας πω και κάτι που δεν έχω ξαναπεί δημόσια. Αυτή την κουβέντα την έχω κάνει με τον κ. Τσίπρα κατ’ ιδίαν. Του έχω πει ‘διάλεξε πως θα πάμε σε εκλογές. Εσύ θα καθορίσεις το πλαίσιο της αντιπαράθεσης. Δικιά μου επιθυμία είναι να πάμε ήπια’. Η απάντηση που έδωσε στην κατ’ ιδίαν συζήτηση δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει τι έκανε στη συνέχεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχω πει τίποτα ανακριβές για τον πατέρα του πρωθυπουργού, έτσι δεν οφείλω συγγνώμη. Αλλά είπα ότι δεν έχω διάθεση να το επαναλάβω» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι»

Ερωτηθείς για τη λήψη μέτρων μετά από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα νέο μέτρο για τις πυρκαγιές.

«Δεν έχει γίνει τίποτα, είναι αδιανόητο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως από τύχη ή υπερβάλλοντα ζήλο των πυροσβεστών θα αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.

«Η ΝΔ έχει συγκεκριμένο σχέδιο» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως γνωρίζει ποιον θα τοποθετήσει ως υπεύθυνο για την Πολιτική Προστασία.

Μήνυμα προς την Τουρκία

«Το μήνυμα προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε καλές σχέσεις αλλά δεν θα δεχτούμε αναθεωρητική πολιτική και θα κάνουμε ότι πρέπει και εμείς, και η Κύπρος, και η Ευρωπαϊκή Ένωση»: αυτό απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι μπορεί να συζητήσει πολιτικά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν μπορώ να συνεργαστώ», είπε και πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν συμφωνεί με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ