ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2019 - Τσίπρας: «H νίκη να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε με τις πολιτικές λιτότητας»

Ευρωεκλογές 2019 - Τσίπρας: «H νίκη να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε με τις πολιτικές λιτότητας»
EUROKINISSI/ KOSTAS VILLA

«Δεν είναι μόνο ένα ρεύμα νίκης, είναι ένα γνήσιο λαϊκό ξέσπασμα, δημοκρατικό ξέσπασμα, ένα ξέσπασμα αξιοπρέπειας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για την υποδοχή που του επιφύλαξαν σήμερα οι κάτοικοι στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

Από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή η υποδοχή και η συμμετοχή του κόσμου «αποδεικνύει ότι ζούμε τις μέρες εκείνης της εβδομάδας του Ιουλίου του 2015 (σ.σ. το δημοψήφισμα), που όλοι έλεγαν ότι θα χάσουμε και κερδίσαμε με μεγάλη διαφορά».

«Κάποιοι ανακήρυξαν τον κ. Μητσοτάκη "πρωθυπουργό" από τη μέρα που εκλέχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ., ανεξαρτήτως αν έχει το ανάστημα όχι μόνο να είναι πρωθυπουργός, αλλά και πρόεδρος ενός ιστορικού κόμματος», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

«Μιλούσαν για διαφορά 15 μονάδων στις δημοσκοπήσεις και τώρα που η διαφορά μειώνεται και βλέπουν την υποδοχή του κόσμου στις περιοδείες του πρωθυπουργού τους έπιασε πανικός και έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν ακόμα και για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος ή νοθεία.

Η κληρονομιά της βίας και της νοθείας δεν ανήκει στη δημοκρατική παράταξη, σε άλλη παράταξη ανήκει, ας τα ξεχάσουν αυτά και ας τα αφήσουν στη δεκαετία του 1960», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ρομά που συμμετέχουν στη συγκέντρωση και τόνισε πως η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και δεν θεωρεί τους τσιγγάνους «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει ένα πρόγραμμα που είναι πιο σκληρό και από αυτό του ΔΝΤ και το πρόγραμμα αυτό θέλει να εφαρμόσει αν αναλάβει την εξουσία.

Σχολιάζοντας την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα επιδόματα είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ξέρει τι είναι τα 100 και τα 200 ευρώ, ούτε να παίρνει κάποιος 300 ευρώ το μήνα.

«Θέλουμε η μεγάλη νίκη στις εκλογές της 26ης Μαΐου να δώσει μήνυμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι τελειώσαμε πια με τις πολιτικές της λιτότητας, τελειώσαμε πια με το να ορίζουν τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι μας, πως θα κατανείμουμε τον πλούτο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Και από εδώ και πέρα μια κυρίαρχη κυβέρνηση, με τη στήριξη του λαού θα προχωρήσει και σε άλλα βαθύτερα φιλολαϊκά μέτρα, από την επόμενη μέρα και για την επόμενη τετραετία», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι γιατί μόλις μπορέσαμε δώσαμε τη 13η σύνταξη, μια ανάσα αξιοπρέπειας».

Ειδικά για τους αγρότες σημείωσε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη για να προστατεύσει το εισόδημα τους».

Για τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το νομό Τρικάλων είπε ότι από 51 εκατομμύρια που ήταν την περίοδο 2010-1014 αυξήθηκαν σε 151 εκατομμύρια την τελευταία τετραετία.

O κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στην τετραετία, λέγοντας ότι αναγκάστηκε να κάνει υποχώρηση, ένα βήμα πίσω για να μπορεί μετά να κάνει πολλά βήματα μπροστά. Υπογράμμισε ότι με τις θυσίες των πολλών και όχι εκείνων που έβγαζαν με offshore τα χρήματά τους στο εξωτερικό, η χώρα βγήκε από τα μνημόνια αλλά με την κοινωνία όρθια.

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στην κοινωνική πολιτική και επισήμανε ότι σταμάτησε τον κατήφορο στους συνταξιούχους. «Αφού είδαν να κόβονται οι συντάξεις τους 12 φορές, εμείς όχι μόνο δεν προχωρήσαμε σε περικοπή αλλά σήμερα με την πρώτη ευκαιρία που έχουμε να ασκήσουμε πολιτική στήριξης των αδύναμων, το πρώτο που κάναμε είναι να επαναφέρουμε τον θεσμό της 13ης σύνταξης».

Δεν είναι μόνο ο τομέας της πρόνοιας, συνέχισε ο κ. Τσίπρας είναι και ο τομέας της Παιδείας, «εκεί που τα σχολεία μας ήταν ξεχαρβαλωμένα και έβγαζαν φωτοτυπίες, προχωρήσαμε σε 4.500 προσλήψεις. Την επόμενη περίοδο προχωρούμε σε 15.000 προσλήψεις. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε τα ανώτατα ιδρύματα και ιδιαίτερα την έρευνα».

Συνεχίζοντας την σύγκριση αναφέρθηκε στην ανεργία λέγοντας ότι το 2009 πριν την κρίση η Ελλάδα είχε ανεργία 6% μικρότερη από την Γερμανία, το 2014 η ανεργία έφθασε στο αστρονομικό 28% και 60% για τους νέους. «Εμείς τη μειώσαμε στο 19% και ο στόχος μας είναι την επόμενη τετραετία να την ρίξουμε στο 10% εκεί που ήταν πριν από τα προγράμματα του ΔΝΤ. Παράλληλα, είπε, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό και αυξήσαμε κατά 11% τον κατώτατο μισθό. Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε μία άλλη κατάσταση», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι:

Ξέρω ότι η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει αισθανθεί την ανάκαμψη της οικονομίας, ξέρω ότι οι πολλοί έχουν δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα, έχουμε όμως την δυνατότητα να καθορίσουμε τα μέσα της δημοσιονομικής πολιτικής και γι’ αυτό δώσαμε την 13η σύνταξη, μειώσαμε το ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα, στο ρεύμα. Έχουμε σχεδιάσει μέτρα για το 2020 που θα ελαφρύνουν τη μεσαία τάξη, καθώς και για την ενίσχυση των αγροτών.

Έκλεισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε έργα στην περιφέρεια επισημαίνοντας ότι «εμάς μας λένε ερασιτέχνες και κατσαπλιάδες, εκείνοι όμως είναι οι επαγγελματίες της μίζας και της διαφθοράς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ