Μητσοτάκης: Προσπάθεια εξαγοράς ψήφων η 13η σύνταξη
Πηγή: EUROKINISSI

Για καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ των ευρωεκλογών έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα εξαγοράς ψήφων μέσω της καταβολής της 13ης σύνταξης.

«Καταγγείλαμε τον χρόνο στον οποίο χορηγήθηκε το συγκεκριμένο επίδομα. Πρώτη φορά ένα επίδομα χορηγείται λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην καταβολή της 13ης σύνταξης.

«Η κυβέρνηση είδε ότι δεν τα πάει καλά στις εκλογικές της επιδόσεις και επιχείρησε να εξαγοράσει κάποιους συνταξιούχους δίνοντας ένα επίδομα το οποίο είναι απαραίτητο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star.

«Αυτά πρέπει να είναι προγραμματισμένα μέτρα, να εντάσσονται στον προϋπολογισμό. Να μην εκλαμβάνονται ως μια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων. Γιατί η κυβέρνηση, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ψήφισε την τροπολογία για την κατάργηση του αφορολογήτου. Εγώ δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου», συμπλήρωσε.

«Αλλά εγγυώμαι τις 12 συντάξεις οι οποίες σήμερα δεν είναι εγγυημένες. Για το ΕΚΑΣ έχουμε πει ότι από τον επόμενο χρόνο θα μπορούμε να εγγυηθούμε ένα μοναδικό μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων», είπε.

«Μας ενδιαφέρει το παιδί και το εγγόνι να μπορεί να στηρίξει τον συνταξιούχο βρίσκοντας δουλειά. Δεν λένε τίποτα για επενδύσεις και νέες δουλειές. Εκεί εστιάζεται το δικό μας σχέδιο. Υπάρχει κάποια δικαιολογία γιατί οι εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί; Μπορούν να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Εμείς ξέρουμε πως να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα», συνέχισε.

«Τα νέα άνεργα παιδιά τα οποία θα βρουν δουλειά σε μία νέα επένδυση στην Ελλάδα θα είναι η ελιτ ή οι πολλοί; έχω μπλεχτεί με αυτούς τους διχασμούς. Εγώ δεν είμαι με τους πολλούς ή με τους λίγους. Είμαι με όλους. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτός ο διχασμός και η πόλωση δεν μας ταιριάζει, δεν μας αξίζει. Δεν έχω ακούσει κανέναν στις περιοδείες μου να μου μιλάει για τον εμφύλιο», επεσήμανε.

«Θυμάμαι ότι πριν από 30 χρόνια, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης άφησαν πίσω της την πιο τραυματική περίοδο και είπαν να το κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, να κάνουμε πράξη την εθνική συμφιλίωση», συμπλήρωσε.

«Προσπάθεια άθλιας προπαγάνδας τα περί 7ήμερης εργασίας»

Αναφερόμενος στις επίμαχες δηλώσεις περί επταήμερης εργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «προσπάθεια άθλιας προπαγάνδας».

«Είναι κακό να βλέπουμε την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας και να προτείνουμε λύσεις; Όταν δεσμεύομαι ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αυτό είναι για τις ελίτ ή για τους πολλούς εργαζόμενους; Όταν δίνω αγώνα γιατί από την επιτυχία μιας επιχείρησης πρέπει να είναι πρώτα ωφελημένοι οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της ελίτ; προσπάθεια άθλιας προπαγάνδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μίλησα ξεκάθαρα για επταήμερη λειτουργία και όχι επταήμερη εργασία. Δόθηκαν εξηγήσεις και επιμένει η προπαγάνδα και η μονταζιέρα να βάζει λόγια στο στόμα μου που δεν έχω πει», συνέχισε.

«Η ελληνική οικονομία δεν υπεραποδίδει ως προς την ανάπτυξη αλλά ως προς την υπερφορολόγηση. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν μνημονιακότερη των μνημονιακών. Θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που σε υπερθετικό βαθμό πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

«Η δημόσια υγεία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατική»

Σχετικά με την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση για το ζήτημα της δημόσιας υγείας, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα σε «μια ουσιαστική συζήτηση». Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις σχετικά με μια νέα δομή λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, τασσόμενος υπέρ της παροχής υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα εντός των κρατικών νοσοκομείων.

«Το κράτος έχει υποχρέωση να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή η δημόσια υγεία δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κρατική. Αν ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, μπορούμε να το συζητήσουμε. Γίνεται παντού. Γίνεται ήδη στην Ελλάδα», είπε.

«Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για όσα λέμε. Την έμφαση που δίνουμε στην πρόληψη, τις δωρεάν εξετάσεις για γυναίκες που μπορεί να κινδυνεύουν από καρκίνο του μαστού, να μιλήσουμε για τους καρκινοπαθείς, για το πώς θα αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας. Υπάρχουν όλα στο πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο», συνέχισε.

«Βλέπω τον αντίπαλό μου να αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι των ομιλιών του σε προσωπικές του επιθέσεις. Όταν η Βουλή κλείσει και πάμε σε εθνικές εκλογές, όσα ντιμπέιτ θέλει. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι εγώ σας μιλώ για το μέλλον; Και αντίστοιχα ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού χρόνου από την κυβέρνηση αναλώνεται σε πρσωπικές επιθέσεις; Εμένα μου βγάζει ανασφάλεια», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το βράδυ των ευρωεκλογών θα υπάρχει ένας νικητής, η ΝΔ»

«Θα υπάρχει ένας νικητής η ΝΔ, και ένας ηττημένος ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε με βεβαιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας παράλληλα ότι όσο πιο μεγάλη η διαφορά, τόσο πιο επιτακτικές θα είναι οι εξελίξεις της επόμενης μέρας.

«Το σημαντικό είναι πως θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα στην ελληνική κοινωνία. Ζητώ στήριξη στη ΝΔ γιατί μόνο η ΝΔ μπορεί να γίνει ο φορέας της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να αλλάξει τη ροή της χώρας είναι η ΝΔ. Δεν είμαι αλαζόνας, σέβομαι τις εκλογές, είναι γιορτή δημοκρατίας. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και δεν χρειάζομαι μέτρηση να μου δείξει αυτό που αισθάνονται οι πολίτες», είπε.

«Δεν θα επιτρέψω σε 30 τραμπούκους να κρατάνε μια πόλη όμηρο»

«Θα αφεθεί η Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, θα ενισχυθεί. Μιλάω με τους αστυνομικούς. Είναι δυνατόν να έχουν λήξει τα γιλέκα των αστυνομικών; Είναι δυνατόν να τους αφήνουμε με περιπολικά σαράβαλα; Εντός ενός έτους η ΕΛ.ΑΣ θα αποκτήσει καινούργια περιπολικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην ασφάλεια.

Μάλιστα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, 1.000 προσλήψεις αστυνομικών και τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας.

«Θα ξαναφτιάξουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ και θα κάνουμε 1000 προσλήψεις για την ομάδα ΔΙΑΣ. Ως προς κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες, έχουν ως είδωλό τους τρομοκράτες. Αυτό θα αντιμετωπιστεί με την απαραίτητη αυστηρότητα. Δεν θα επιτρέψω σε 30 αλήτες, τραμπούκους να κρατάνε μια πόλη όμηρο», δήλωσε.

«Έχουμε υποχρέωση να ξανακάνουμε τον Έλληνα πολίτη να αισθάνεται ασφαλής. Δεν αποτέλεσε ποτέ η ασφάλεια προτεραιότητα για την κυβέρνηση αυτή. Θα αποτελέσει για την επόμενη», τόνισε.

«Υπάρχει η ανάγκη του κράτους να τηρήσει τους νόμους, δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, είναι θέμα δημοκρατίας, Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τον Έλληνα ασφαλή. Υπήρχε πάντα από τον ΣΥΡΙΖΑ ανοχή στη βία, δεν κάνω καμία διάκριση στη βία , ποιοί μιλούσαν για κρεμάλες και μπόλιασαν την κοινωνία με διχαστικό λόγο; Ο διχαστικός λόγος είναι εγγεγραμμένος στο γονιδίωμα του ΣΥΡΙΖΑ», είπε επαναλαμβάνοντας τη θέση του για την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφάλειας για τους ποινικούς με βαρύ μητρώο και τους τρομοκράτες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Αυγενάκη για πιθανή νοθεία στις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, κάλεσε όμως τους νεοδημοκράτες να είναι πάνω από όλες τις κάλπες για να συνδράμουμε και εμείς, όπως είπε, για τα την προστασία της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα και τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δουλειά του είναι να έχει συγκεκριμένες πολιτικές και να τις εφαρμόζει:

«Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές και δεν μπορεί να γίνει ανεχτή. Εφόσον συνεχιστεί θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχω ήδη θέσει το θέμα στο ΕΛΚ και θα συνεχίσω να επιμένω πως χρειάζεται αντίδραση της Ευρώπης».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως στόχος του να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις. «Θα προβάλουμε και θα υποστηρίξουμε το μπραντ της ελληνικής Μακεδονίας ως την πραγματική Μακεδονία, θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν τα προϊόντα τους και θα προτάξουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή», τόνισε.

Τέλος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θέλει η ΝΔ να κερδίσει τους τρεις μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. «Τα πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν και από τις τρεις κάλπες και όχι μόνο από μία» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης