Προβάδισμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ενόψει των ευρωεκλογών.

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, η ψαλίδα είναι στο 46,3%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 63,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,1%.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική έρευνα από τις 13 μέχρι τις 16 Μαΐου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% έναντι 23,5% του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές.

Το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει το 6,6% των ερωτηθέντων, ποσοστό 6,3% απαντά πως θα ψήφιζε Χρυσή Αυγή, ενώ το 5,9% απαντά ότι στις εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών θα επιλέξει το ΚΚΕ.

Ακολουθούν το Ποτάμι με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,2%, η Ελληνική Λύση με 1,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,2% και η Ανταρσύα με 1%.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 13,2% (4,4% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα από τα προαναφερθέντα, 4,5% επιλέγουν λευκό, άκυρο ή αποχή και το 8,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν «δεν αποφάσισα-δεν απαντώ»).

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχει επηρεαστεί η άποψή τους για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και προς ποια κατεύθυνση. Σε αυτό το ερώτημα, το 56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Αναλυτικά, το 24,9% απάντησε ότι έχει πολύ ή αρκετά αρνητικότερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,7% είπε ότι η άποψή του είναι το ίδιο αρνητική. Στον αντίποδα, το 20,4% δήλωσε ότι έχει πολύ ή αρκετά θετικότερη άποψη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και το 15,9% είπε ότι γνώμη του παρέμεινε το ίδιο θετική.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η απάντηση των πολιτών στο ερώτημα «με ποιο κριτήριο θα προσέλθετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου;». Το 41,2% απαντούν ότι θα ψηφίσουν για να εκλέξουν το κόμμα και τα πρόσωπα που θα με εκπροσωπήσουν στο ευρωκοινοβούλιο. Το 14,5% των ερωτηθέντων λένε ότι θα ψηφίσουν για να αποδοκιμάσουν την παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 12,2% απαντούν ότι θέλουν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ και το 10% θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα υποσύνολο 8,2% λένε ότι κριτήριο της ψήφου τους στις ευρωεκλογές θα είναι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο άλλο κόμμα, το 4,3% δηλώνει ότι θέλουν να αποδοκιμάσουν τη ΝΔ και το 0,9% θα ψηφίσει με στόχο να αποδοκιμάσουν κάποιο άλλο κόμμα. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» απαντά το 8,7%.

Τέλος, το 38,8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι «σίγουρα ή μάλλον ναι» υπάρχει κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 52% απάντησε ότι «σίγουρα ή μάλλον όχι» δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης