ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας θέλει να πάρει «σκορ πρόκρισης» στις ευρωεκλογές

Ο Τσίπρας θέλει να πάρει «σκορ πρόκρισης» στις ευρωεκλογές
Γραφείο τύπου πρωθυπουργού

Με ποδοσφαιρικούς όρους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι το «πρώτο ματς».

Ο τίτλος θα κριθεί στον «επαναληπτικό», δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές είτε αυτές γίνουν τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο. Η άμεση σύνδεση των ευρωεκλογών με τις βουλευτικές αυξάνει κατακόρυφα την πολιτική σημασία τους και περιορίζει σχετικά τη «χαλαρή ψήφο». Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 26,56% και η ΝΔ 22,72%. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, την Κυριακή το άθροισμα του νέου δικομματισμού θα είναι τουλάχιστον 5 μονάδες μεγαλύτερο, με μεγάλη πιθανότητα να είναι ακόμα και 10 μονάδες.

Ο σχεδιασμός Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας που «έχει πάρει πάνω του» την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις ομιλίες του επαναλαμβάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την πρωτιά στις κάλπες της Κυριακής –το επανέλαβε χτες στη συγκέντρωση της Λάρισας. Η επιμονή του κ. Τσίπρα στην προοπτική της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μόνο συμμόρφωση με τους προεκλογικούς κανόνες. Απορρέει επίσης από την ιδιοσυγκρασία του. Όπως έχει πει παλιότερος συνεργάτης του, «ο Τσίπρας δεν θέλει να χάνει ούτε στο τάβλι».

Πέρα όμως από τους προεκλογικούς κανόνες και την ιδιοσυγκρασία, υπάρχει και ο πολιτικός ρεαλισμός. Για τον ΣΥΡΙΖΑ νίκη δεν θα είναι μόνο η πρωτιά, αλλά και η ήττα με διαφορά που θα είναι ανατρέψιμη στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Για να επανέλθουμε στους… ποδοσφαιρικούς όρους, ο κ. Τσίπρας θέλει «σκορ πρόκρισης», ήτοι διαφορά κάτω από 5 μονάδες.

Αλλαγή κλίματος

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η πεποίθηση ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Ως επιχειρήματα για την αλλαγή κλίματος προβάλλονται:

  • Η μεγάλη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του κ. Τσίπρα.
  • Οι αντιδράσεις των πολιτών στις εξορμήσεις και τα προεκλογικά περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η ανταπόκριση των κομματικών μελών στο κάλεσμα της Κουμουνδούρου να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι. Η στελέχωση των εκλογικών τμημάτων έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες.

Προς το παρόν βέβαια, στις δημοσκοπήσεις η διαφορά παραμένει μεγάλη, παρά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφεται. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου επενδύουν πολλά στη λεγόμενη «κρυφή ψήφο». Εκτιμούν δηλαδή ότι υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα πολιτών που θα επιλέξει την Κυριακή το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν το δηλώνει στις δημοσκοπήσεις και πιθανόν να μη το πει ούτε μετά την ψηφοφορία. Πρόκειται κυρίως για πολίτες αριστερών καταβολών που δεν είναι ενθουσιασμένοι με τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αλλά δεν θέλουν την «επιστροφή της Δεξιάς». Αυτός ο φόβος θυμίζει βέβαια αρκετά τη δεκαετία του ’80, όπως άλλωστε όλη η καμπάνια των ευρωεκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ