ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρένα Δούρου στο CNN Greece: Κλείσαμε τις πόρτες στα συμφέροντα

Ρένα Δούρου στο CNN Greece: Κλείσαμε τις πόρτες στα συμφέροντα

«Δεν έμαθα ποτέ να το βάζω κάτω. Να τα παρατάω. Να ρίχνω λευκή πετσέτα. Να… την κάνω, ώστε να διεκδικήσω κάτι άλλο. Έχω συνηθίσει να δίνω μάχες, τις περισσότερες φορές άνισες, και όχι με όρους αξιοπρέπειας και ήθους, αναφορικά με το πως κατέρχονται στο γήπεδο οι αντίπαλοι αλλά και ο… διαιτητής»: αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, η Ρένα Δούρου σε ερώτημα για την απόφασή της να διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια Αττικής, μετά από τις δύο μεγάλες καταστροφές – την πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και τις πλημμύρες στη Μάνδρα- που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Σε συνέντευξη στο CNN Greece, η Ρένα Δούρου μιλάει για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για το έργο της στην περιφέρεια Αττικής, τις προκλήσεις της αυτοδιοίκησης αλλά και το διακύβευμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

«Σε κάθε κάλπη, τόσο για τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το διακύβευμα είναι κοινό και το δίλημμα σαφές: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» αναφέρει η κ. Δούρου, και συμπληρώνει: «Θα επιτρέψουμε δηλαδή να ξαναπιάσουν το τιμόνι της ζωής μας, εκείνοι που ευθύνονται για την εθνική χρεοκοπία, και αντί να ζητήσουν μια έμπρακτη συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, αποχωρώντας από τον δημόσιο βίο, διεκδικούν με βουλιμικό πάθος, την ψυχωτική δικαίωση των πεπραγμένων τους;».

Επιτιθέμενη στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους Γιώργο Πατούλη και Γιάννη Σγουρό, η Ρένα Δούρου υποστηρίζει πως και οι δύο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, εκπροσωπούν συγκεκριμένες αντιλήψεις και πολιτικές που «απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και την θέτουν στην υπηρεσία «πελατειακών σχέσεων και μηχανισμών πολιτικής επιβίωσης, μακριά από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Αναφερόμενη στην πυρκαγιά στο Μάτι, η κ. Δούρου αναφέρει ότι η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυρόπληκτων και ενεργοποίησε το «πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορούσε τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, με χρηματοδότη είτε από ίδιους πόρους είτε μέσω ΠΕΠ».

«Συγκεκριμένα οι δράσεις αφορούσαν τη λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου, τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας καθώς και σειράς δράσεων κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής παρέμβασης μέσω του Social Network Αττική για τη στήριξη των ομάδων πληθυσμού που έχουν άμεση ανάγκη. Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάσαμε, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δομή – Κέντρο για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και διοικητικής διευκόλυνσης των κατοίκων των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου» λέει η υποψήφια Περιφερειάρχης, και συμπληρώνει:

«Παράλληλα, μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα, στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, τις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν, με ποσό 10 εκατομμυρίων το οποίο θα αυξηθεί αν απαιτηθεί, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε πράξη το καθήκον της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο και την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Η Περιφέρεια συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες στις περιοχές που επλήγησαν. Γιατί ο αγώνας για την αλληλεγγύη, μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι αγώνας διαρκείας και όχι συγκυριακός».

Μιλώντας για την πρώτη θητεία της στην Περιφέρεια Αττικής, η κ. Δούρου αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια είχε διμέτωπο αγώνα -αφενός για να ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της Περιφέρειας και αφετέρου για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποδομών σε μια Αττική που επί δεκαετίες είχε μείνει αθωράκιστη.

Εκτός από την αναμόρφωση του Φαληρικού Όρμου, ενός έργου που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της, η κ. Δούρου στέκεται ιδιαίτερα στην αλλαγή του υποδείγματος άσκησης της διοίκησης. Τονίζει δε, πως αυτό είναι κάτι που διαπίστωσαν και οι πολίτες αλλά και τα διοικητικά στελέχη της Περιφέρειας που είδαν τις πόρτες να ανοίγουν.

Το διαπίστωσαν, κατά την κ. Δούρου, και τα «συμφέροντα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε τσιφλίκι τους και τώρα είδαν τις πόρτες να… κλείνουν για εκείνους».

«Αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε από την επομένη των εκλογών, εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν με την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Τη μάχη για τους πολίτες» τόνισε η κ. Δούρου.

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη

Την Πέμπτη 16 Μαΐου οι κάτοικοι από τις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια μόλις από τις πολλές παρεμβάσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. Ποια είναι τα βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια για τη στήριξή των ανθρώπων αυτών τους περασμένους 10 μήνες; Και τι σκοπεύετε να κάνετε για ανακουφίσετε τους πυρόπληκτους και να δώσετε ξανά «ζωή» στις περιοχές αυτές εάν οι πολίτες σας εμπιστευτούν ξανά με την ψήφο τους;

Τις πρώτες κιόλα ώρες μετά από την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στο πλευρό των πυρόπληκτων. Συγκεκριμένα ενεργοποίησε το πλέγμα κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορούσε τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα, με χρηματοδότηση είτε από ίδιους πόρους είτε μέσω ΠΕΠ.
Συγκεκριμένα οι δράσεις αφορούσαν τη λειτουργία Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου, τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας καθώς και σειράς δράσεων κοινωνικής συνοχής και αναπτυξιακής παρέμβασης μέσω του Social Network Αττική για τη στήριξη των ομάδων πληθυσμού που έχουν άμεση ανάγκη.

Πρόσφατα μάλιστα εγκαινιάσαμε, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δομή – Κέντρο για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης και διοικητικής διευκόλυνσης των κατοίκων των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου. Παράλληλα, μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα, στηρίζουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, τις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν, με ποσό 10 εκατομμυρίων το οποίο θα αυξηθεί αν απαιτηθεί, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε πράξη το καθήκον της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε το ρόλο και την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Η Περιφέρεια συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες στις περιοχές που επλήγησαν. Γιατί ο αγώνας για την αλληλεγγύη, μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι αγώνας διαρκείας και όχι συγκυριακός.

Έχετε ήδη μια θητεία στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Αττικής. Ποιο είναι το επίτευγμα που θεωρείτε ότι φέρει την υπογραφή σας; Και ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη «μάχη», το επόμενο μεγάλο πρόβλημα με το οποίο θα επιλέξετε να καταπιαστείτε, εάν επανεκλεγείτε;

«Τα τελευταία 4 ½ χρόνια είχαμε διμέτωπο αγώνα. Αφενός, να ξεπεράσουμε στρεβλώσεις και παθογένειες που είχαν μετατρέψει την Περιφέρεια Αττικής αλλά και συνολικά την Αυτοδιοίκηση σε μέρος του εθνικού προβλήματος. Και αφετέρου, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες υποδομών, σε μια Αττική που επί δεκαετίες είχε μείνει αθωράκιστη αλλά και τις ανάγκες κοινωνικών παρεμβάσεων σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης.

Πίστευα πάντα, και μετά από αυτή την πρώτη θητεία το πιστεύω ακόμη πιο έντονα, ότι η Αυτοδιοίκηση, και στους δυο βαθμούς της, μπορεί είναι μέρος της λύσης του εθνικού προβλήματος. Να τρέξει διαδικασίες και να φέρει αποτελέσματα, εκεί όπου η κεντρική εξουσία αδυνατεί να φτάσει με τους ρυθμούς που απαιτεί η κοινωνική συγκυρία.

Υλοποιήσαμε ένα ευρύ και πολυεπίπεδο έργο στην Περιφέρεια Αττικής.

Από την ενίσχυση και εδραίωση δομών και δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με ανακουφιστικό και υποστηρικτικό ρόλο για τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε μεγαλύτερη ανάγκη λόγω της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων και της φτωχοποίησης που τα συνόδευσε, μέχρι τη θωράκιση του λεκανοπεδίου με αντιπλημμυρικά έργα, την οικοδόμηση υποδομών που διευκολύνουν την καθημερινότητα και διαμορφώνουν ελκυστικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων, οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναμόρφωση του Φαληρικού Όρμου, που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις σε Μικρολίμανο και τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ, δίνουν σάρκα και οστά στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για δημιουργία της Αττικής Ριβιέρας.

Πάνω από όλα όμως, σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να σταθώ στην αλλαγή του υποδείγματος άσκησης διοίκησης. Το διαπίστωσαν οι πολίτες αλλά και τα διοικητικά στελέχη της Περιφέρειας, που είδαν τις πόρτες να ανοίγουν. Αλλά και τα συμφέροντα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε τσιφλίκι τους, και τώρα είδαν τις πόρτες… να κλείνουν για εκείνους.

Αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε από την επομένη των εκλογών, εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν με την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους. Τη μάχη για τους πολίτες».

Κατά τη διάρκεια της θητείας σας κληθήκατε να αντιμετωπίσετε δύο μεγάλες τραγωδίες –τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Δεδομένου ότι η «μάχη» για την περιφέρεια Αττικής θα είναι σκληρή και εσείς έχετε γίνει αποδέκτης σφοδρής κριτικής το περασμένο διάστημα, τι είναι αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να είστε ξανά υποψήφια;

«Δεν έμαθα ποτέ να το βάζω κάτω. Να τα παρατάω. Να ρίχνω λευκή πετσέτα. Να… την κάνω, ώστε να διεκδικήσω κάτι άλλο.

Έχω συνηθίσει να δίνω μάχες, τις περισσότερες φορές άνισες, και όχι με όρους αξιοπρέπειας και ήθους, αναφορικά με το πώς κατέρχονται στο γήπεδο οι αντίπαλοι αλλά και ο… διαιτητής. Δηλαδή, τα ΜΜΕ και οι πάσης φύσεως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που στην εποχή των social media έχουν ανατριχιαστική ευχέρεια να διασπείρουν ψέματα. Και… να τα υπερασπίζονται.
Θεώρησα υποχρέωσή μου να συνεχίσω τη μάχη για την ξεχασμένη και παραμελημένη κοινωνία. Για τους πολίτες που κάποιοι καταδίκασαν στο περιθώριο, και θεωρούν ότι μπορούν να τους ξεγελούν, υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους, μέσω Fake News.

Γι’ αυτούς τους παραγκωνισμένους πολίτες, απαιτείται να συνθέσουμε ένα μέτωπο ηθικής υπεράσπισης του δικαίου. Και να δείξουμε ότι, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, δεν υπάρχει χώρος για «τέρατα» χυδαιότητας. Πολιτικής και δημοσιογραφικής»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές της 26ης Μαΐου δημοσκόπηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει με τη σειρά του για δημοψήφισμα. Για εσάς προσωπικά ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;

«Σε κάθε κάλπη, τόσο για τους δυο βαθμούς Αυτοδιοίκησης όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το διακύβευμα είναι κοινό και το δίλημμα σαφές: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση.

Θα επιτρέψουμε δηλαδή να ξαναπιάσουν το τιμόνι της ζωής μας, εκείνοι που ευθύνονται για την εθνική χρεοκοπία, και αντί να ζητήσουν μια έμπρακτη συγγνώμη από την ελληνική κοινωνία, αποχωρώντας από τον δημόσιο βίο, διεκδικούν με βουλιμικό πάθος, την ψυχωτική δικαίωση των πεπραγμένων τους;

Σε κάθε κάλπη, κρίνεται το μέλλον του τόπου μας. Αποφασίζουμε για το ποιο μέλλον θέλουμε να έχουμε, και ποιους θα εμπιστευτούμε να το διαχειριστούν.

Ο κ. Πατούλης και ο κ. Σγουρός εκπροσωπούν, ο καθένας με τον τρόπο του, συγκεκριμένες αντιλήψεις και πολιτικές που απαξιώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εργαλειοποιούν, θέτοντάς την στην υπηρεσία πελατειακών σχέσεων και μηχανισμών πολιτικής επιβίωσης, μακριά δηλαδή από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ειδικά δε ο κ. Πατούλης εκφράζει τον κοινωνικό αταβισμό της ΝΔ, του κόμματος των “αρίστων”, των λίγων σε βάρος των πολλών. Οι πολίτες όπως ούτε κουτόχορτο τρώνε ούτε έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

Σε λίγες μέρες θα πάρουν το λόγο. Για να σκεφτούν, να συγκρίνουν και να κρίνουν. Εμείς, σεβόμαστε την κρίση και τις αποφάσεις του λαού. Δεν θεωρούμε ότι οι κοινωνικές αδικίες είναι αυτονόητες και συμβατές με την ανθρώπινη φύση.

Ούτε χωρίζουμε τους πολίτες σε απαξιωτικές κατηγορίες, ανάλογα με το πού γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Αυτό φάνηκε άλλωστε από τις σχέσεις ισοτιμίας που είχαμε και με τους 66 δήμους της Αττικής, οικοδομώντας έτσι μια αμοιβαία επωφελή σχέση προς όφελος των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ