ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Θρίαμβος Μπακογιάννη, «θρίλερ» στη Θεσσαλονίκη και καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Θρίαμβος Μπακογιάννη, «θρίλερ» στη Θεσσαλονίκη και καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ
AP

«Καθαρή» νίκη κάποιου υποψηφίου με ποσοστό άνω του 50%, χωρίς να χρειαστεί έτσι δεύτερη Κυριακή σε περισσότερους από 100 δήμους έδειξαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι σε κανέναν από τους δήμους όπου υπήρξε άμεση υποστήριξη υποψηφίου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης, εκπροσωπώντας τυπικά και ουσιαστικά τη Νέα Δημοκρατία, «συνέτριψε» τον Νάσο Ηλιόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) με διαφορά άνω του 25%.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπακογιάννης καταλαμβάνει 41,67%, ενώ ο Ηλιόπουλος 16,96%, ενώ όπως όλα μαρτυρούν με την ίδια… άνεση θα επικρατήσει και στο δεύτερο γύρο.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ πήρε 13,18%, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής περιορίστηκε στο 10,58%.

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όμως, η θητεία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, όποιος από τους δυο και αν εκλεγεί δήμαρχος δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, λόγω της απλής αναλογικής που ίσχυσε στην κατανομή των εδρών.

Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με δέκα παρατάξεις να εκπροσωπούνται, αριθμός ρεκόρ μετά τη μεταπολίτευση.

Ειδικότερα -και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών- με καταγεγραμμένο το 98,41% των τμημάτων:

• Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη «Αθήνα ψηλά» θα έχει 21 έδρες
• Η « Ανοιχτή Πόλη» του κ. Ηλιόπουλου 8 έδρες
• Η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι εσύ», που έλαβε το 13,8% των ψήφων, 6 έδρες
• Και η παράταξη « Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» του Ηλία Κασιδιάρη με 10,57 % των ψήφων, 5 έδρες.
• Από μια έδρα θα έχουν ο συνδυασμός «Αθήνα για την Ελλάδα», του Γιώργου Καραμπελιά με 2,2% των ψήφων που έλαβε, η «Αθήνα και πάλι Αθήνα» του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη με 2%, η παράταξη «Αθήνα το σπίτι μας» του Βασίλη Καπερνάρου με 1,57%, η « Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» του Πέτρου Κωνσταντίνου με 1,54% και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα- ανταρσία σε κυβέρνηση -ΕΕ-κεφάλαιο» της Κωνσταντίνας Ρέππα με 1%.

Μεταξύ των μεγαλύτερων δήμων της χώρας, θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη. Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 68,42%, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ταχιάος παίρνει ξεκάθαρα τη νίκη με 22,08%, έναντι του Γιώργου Ορφανού (14,73%) και του Κωνσταντίνου Ζέρβα (14,67%) και του Γιώργου Ορφανού (14,73%). Η "εκλεκτή" του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου τερματίζει τέταρτη με 13,56%. Δεν αποκλείεται πάντως να προκύψουν ανατροπές στον β' γύρο της εκλογής, αναλόγως της υποστήριξης που θα παράσχουν στους δύο φιναλίστ όσοι έμειναν εκτός της δεύτερης φάσης.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Γιάννης Μώραλης θα παραμείνει στη θέση του δημάρχου Πειραιά και για την επόμενη πενταετία. Συγκέντρωσε ποσοστό 45,39%, έναντι του 27,08% του Νίκου Βλαχάκου, με τον οποίον θα αναμετρηθεί στον β' γύρο. Η τελική φάση της εκλογής θεωρείται τυπική διαδικασία στο δήμο Πειραιά όπου ο Νίκος Μπελαβίλας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άγγιξε στο 15%.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούν στο 68,67% των καταμετρημένων ψήφων, με τη συμμετοχή να προσδιορίζεται στο 58,51%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ