ΚΟΣΜΟΣ

Αβάσιμες οι φήμες για πώληση του TikTok λέει η κινεζική μητρική εταιρεία

Αβάσιμες οι φήμες για πώληση του TikTok λέει η κινεζική μητρική εταιρεία

Τik Tok

Unsplash

Καμία πρόθεση να πουλήσει το TikTok δεν έχει η  κινεζική μητρική εταιρεία ByteDance μετά την ψήφιση νόμου από τις ΗΠΑ που την αναγκάζει ή να πουλήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή βίντεο ή να βρεθεί αντιμέτωπη με την απαγόρευση.

«Η ByteDance δεν έχει κανένα σχέδιο να πουλήσει το TikTok», ανέφερε η εταιρεία στον επίσημο λογαριασμό της στο Toutiao, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που της ανήκει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η TikTok δήλωσε ότι θα προσβάλει δικαστικά τον «αντισυνταγματικό» νόμο.

Η δήλωση της ByteDance ήρθε ως απάντηση στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι διερευνούσε επιλογές για την πώληση του TikTok χωρίς τον αλγόριθμο που το τροφοδοτεί.

«Οι αναφορές των ξένων μέσων ενημέρωσης για την πώληση του TikTok από την ByteDance δεν είναι αληθινές», δήλωσε η εταιρεία.

Το μέτρο πώλησης ή απαγόρευσης υπογράφηκε σε νόμο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη.

Η ανησυχία στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες σχετικά με το πόσο μεγάλο έλεγχο έχει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην ByteDance και τα δεδομένα που κατέχει.

Η TikTok έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της ByteDance.

«Είμαστε σίγουροι και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά σας στα δικαστήρια», δήλωσε το αφεντικό της TikTok, Σου Ζι Τσιου, σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα αυτή την εβδομάδα.

«Τα γεγονότα και το Σύνταγμα είναι με το μέρος μας... να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να πάμε πουθενά».

Σύμφωνα με το TikTok, ο Κινέζος ιδρυτής της ByteDance κατέχει το 20% των μετοχών, μέσω μιας πλειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία.

Περίπου το 60% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών εταιρειών Carlyle Group, General Atlantic και Susquehanna International Group.

Το υπόλοιπο 20% ανήκει στους εργαζομένους της σε όλο τον κόσμο και τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ByteDance είναι Αμερικανοί.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης απορρίψει τις ανησυχίες αυτές ως παράνοια και έχει προειδοποιήσει ότι μια απαγόρευση του TikTok «αναπόφευκτα θα γυρίσει πίσω για να δαγκώσει τις ΗΠΑ».

Ωστόσο, το TikTok δεν αντιμετωπίζει άμεση απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Ο νέος νόμος δίνει στην ByteDance εννέα μήνες για να πουλήσει την επιχείρηση και μια πρόσθετη τρίμηνη περίοδο χάριτος, προτού επιβληθεί μια πιθανή απαγόρευση.

Αυτό σημαίνει ότι η προθεσμία πώλησης θα έρθει πιθανότατα κάποια στιγμή το 2025, αφού αναλάβει καθήκοντα ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ