ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019 Γαλλία: Διάλυση του κοινοβουλίου ζητάει η Λεπέν - Τι απαντά ο Μακρόν

Ευρωεκλογές 2019 Γαλλία: Διάλυση του κοινοβουλίου ζητάει η Λεπέν - Τι απαντά ο Μακρόν
Φωτογραφία αρχείου AP Photos

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, το ψηφοδέλτιο του οποίου για τις ευρωεκλογές ήρθε δεύτερο έπειτα από εκείνο του Εθνικού Συναγερμού, απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή πορείας στην πολιτική του.

Αντιθέτως, η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, έκανε λόγο για «δημοκρατική αποκήρυξη» της εξουσίας και ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός του κράτους σκοπεύει «να εντείνει την δεύτερη πράξη της πενταετίας του» και «δεν θα κάνει αλλαγή πορείας», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το περιβάλλον του.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Γαλλίας αντιμετωπίζουν από τα μέσα Νοεμβρίου μια κοινωνική εξέγερση κατά της δημοσιονομικής πολιτικής και «εναντίον των αδικιών», η οποία συνεχίζεται -με μειωμένο αριθμό συμμετεχόντων- κάθε Σάββατο στη διάρκεια διαδηλώσεων.

«Οι προσανατολισμοί που ανακοινώθηκαν μετά τη μεγάλη συζήτηση θα συνεχισθούν, ο στόχος είναι οι Γάλλοι να μπορέσουν να αισθανθούν την αλλαγή», συνέχισε η ίδια πηγή στο περιβάλλον του προέδρου.

Για την πρόεδρο του Εθνικού Συναγερμού, τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια «δημοκρατική αποκήρυξη» του προέδρου ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, οφείλει «να εξαγάγει τα συμπεράσματα» από τα αποτελέσματα αυτά, «αυτός που κατέστησε την ψηφοφορία αυτή δημοψήφισμα για την πολιτική του, ακόμη και για το πρόσωπό του».

«Δεν έχει άλλη επιλογή, κατ' εμέ, παρά τουλάχιστον να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ άκουσε «αυτό το ισχυρό μήνυμα, το λάβαμε πλήρως, όπως λάβαμε και το μήνυμα για την επείγουσα οικολογική ανάγκη», δήλωσε.

Απηύθυνε έκκληση για μια «νέα μέθοδο» στην κυβέρνηση, αλλά όχι για αλλαγή δεδομένων, ούτε εξέτασε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

«Από αύριο θα είμαι επί ποδός», διαβεβαίωσε.

«Οφείλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή μια νέα μέθοδο για να βοηθήσουμε περισσότερο τα εδάφη (...) για πιο ανθρώπινες πολιτικές».

«Αυτό είναι το διακύβευμα της δεύτερης πράξης της πενταετίας, μας μένει συνεπώς πολλή δουλειά» συμπλήρωσε.

Η γαλλική ακροδεξιά επικρατεί με διαφορά 0,9%

Το ψηφοδέλτιο του Εθνικού Συναγερμού (RN, ακροδεξιά) ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές στη Γαλλία με διαφορά 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας από το ψηφοδέλτιο που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν (23,31% έναντι 22,41%), σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα δύο ψηφοδέλτια θα εκλέξουν τον ίδιο αριθμό βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (23) μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ψηφοδέλτιο της γαλλικής ακροδεξιάς υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά πήρε 5.281.576 ψήφους, 205.213 ψήφους περισσότερες από το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατίας Εμπρός (LREM), που συμμάχησε με το κεντρώο Modem και του οποίου τέθηκε επικεφαλής η Ναταλί Λουαζό.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Γαλλία έφθασε το 50,12%, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από το 2014.

Τα οριστικά αποτελέσματα δείχνουν μια μεγάλη άνοδο των οικολόγων του EELV (13,47% των ψήφων και 13 έδρες) που βρίσκονται στην τρίτη θέση.

Το ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικάνων (δεξιά) εξασφάλισε 8,48% των ψήφων (8 έδρες), μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) που πήρε 6,31% και εξέλεξε 6 ευρωβουλευτές και το ψηφοδέλτιο των Σοσιαλιστών που πήρε 6,19% (6 ευρωβουλευτές). Τα υπόλοιπα 28 ψηφοδέλτια δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτές.

Εν αναμονή του Brexit, ο RN υπολογίζει ότι θα πάρει μια έδρα λιγότερη (22), το ψηφοδέλτιο της προεδρικής πλειοψηφίας Αναγέννηση δύο λιγότερες (21), το EELV μία λιγότερη (12), όπως και το ψηφοδέλτιο Σοσιαλιστικό Κόμμα-Δημόσιος χώρος (5). Ο αριθμός των εδρών παραμένει αναλλοίωτος για τους Ρεπουμπλικάνους (οκτώ) και την Ανυπότακτη Γαλλία (έξι).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ