ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Καθολική επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, λέει η Πειραιώς

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Καθολική επικράτηση της ΝΔ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, λέει η Πειραιώς
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η Πειραιώς σε ενημερωτικό της σημείωμα με βάση τα επίσημα στοιχεία των exit polls, τονίζει ότι η ΝΔ ήρθε πρώτη όχι μόνον στους νέους, αλλά και στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Την καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ όχι μόνον σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των εργαζομένων δείχνει η ανάλυση των exit polls που είναι διεθνώς η πλέον αξιόπιστη αποτύπωση του τρόπου που ψηφίζουν οι πολίτες. Είναι δε τόσο εντυπωσιακή η μεταστροφή των ψηφοφόρων σε σχέση με την ψήφο τους το 2015, που γκρεμίζει όλους τους μύθους που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος. Όπως π.χ ότι η ΝΔ υστερεί στην ψήφο των γυναικών (κέρδισε με 8,4%), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν στην δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων (έχασε με 4,8%) ή ότι έχει την πρωτοκαθεδρία στους νέους απέναντι στη ΝΔ στους οποίους επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος», αναφέρουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσθέτουν de, ότι η ΝΔ ήρθε πρώτη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κέρδισε με διαφορά και τη μάχη των νέων.

«Συγκεκριμένα η ΝΔ, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, κέρδισε την εμπιστοσύνη, όχι μόνον των νεότερων ηλικιών, αλλά ακόμη και όσων ψήφισαν για πρώτη φορά. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24, η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Είναι δε εντυπωσιακό, ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%). Στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι πολίτες που κατεξοχήν απέρριψαν τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι νέοι ηλικίας 25-34, στους οποίους προ τετραετίας είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9.9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9.2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17.2 μονάδες στην ομάδα 65+», υπογραμμίζουν.

Επιπλέον μιλούν για υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες.

«Καθολική ήταν η επικράτηση της ΝΔ και σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών. Χθες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ ακόμη και πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες υπήρχε η εσφαλμένη αντίληψη ότι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%.

Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά. Στοιχείο που δείχνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνον δεν πείστηκαν από την προσπάθεια τρομοκράτησης τους με fake news περί δήθεν επταήμερης εργασίας, αλλά επικροτούν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς τους με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ», υπογραμμίζουν.

Επίσης συμπληρώνουν: «Εντυπωσιακά όμως είναι τα συμπεράσματα από τα στοιχεία του exit poll και για την ψήφο των συνταξιούχων, καθώς με την ψήφο τους απέδειξαν ότι ουδόλως πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής που ονόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ 13η σύνταξη. Το 40.2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε μόλις 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνον δεν επικρότησαν, αλλά τιμώρησαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της. Η μόνη κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά».

Παράλληλα σημειώνουν ότι η ΝΔ κερδίζει για πρώτη φορά τη μισή Κρήτη.

«Στα αξιοσημείωτα στοιχεία που προκύπτουν από τα exit polls είναι και οι γεωγραφικές ανατροπές σε αρκετές Περιφέρειες που θεωρούνταν μη προνομιακές για τη ΝΔ. Είναι εντυπωσιακό ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής η ΝΔ ενω είχε χάσει το 2015 με 11,8%, τώρα την κέρδισε με 9,8% (πέτυχε δηλαδή μια ανατροπή 21,6%). Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, η ΝΔ κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη! Η μόνη φορά που είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της πάντα πράσινης (και μετά ροζ) Κρήτης, ήταν το 2007 και συγκεκριμένα ο νομός Ρεθύμνου. Και τώρα εκτός από το Ρέθυμνο η ΝΔ επικράτησε και στο Λασίθι για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση.

Εξίσου εντυπωσιακά τέλος ήταν αποτελέσματα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυρ. Μητσοτάκη τα Χανιά. Η διαφορά εκεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 22.27% και χθες περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που ίσως προμηνύει μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές», επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ