ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Μπακογιάννης και Ηλιόπουλος

Εκλογές 2019: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν Μπακογιάννης και Ηλιόπουλος
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η κούρσα για τον δήμο Αθηναίων έχει μπει πια στην τελική ευθεία.

Λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του β' γύρου Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος κάνουν τις τελευταίες προεκλογικές περιοδείες τους. Ο κ. Μπακογιάννης έχει το καθαρό προβάδισμα αφού στον πρώτο γύρο η διαφορά του με τον κ. Ηλιόπουλο ήταν 25 μονάδες -42,65% έναντι 16,98%. Ωστόσο, λόγω της απλής αναλογικής δεν υπάρχει πια η «μονοκρατορία» του δημάρχου. Επομένως, ασχέτως με το ποιος θα εκλεγεί, ο συσχετισμός που θα διαμορφωθεί την Κυριακή θα επηρεάσει τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων.

Η κληρονομιά Καμίνη

Η προεκλογική περίοδος στην Αθήνα τόσο για τον πρώτο όσο και για τον δεύτερο γύρο είτε τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Διεξήχθη με κοσμιότητα και πολιτικά επιχειρήματα. Οι τέσσερις βασικοί υποψήφιοι (Μπακογιάννης, Ηλιόπουλος, Γερουλάνος και Σοφιανός) διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις προγραμματικές προτάσεις τους, αποφεύγοντας τον πειρασμό της «λάσπης».
  2. Όλοι οι δημοκρατικοί υποψήφιοι έθεσαν ως προτεραιότητα τον περιορισμό της Χρυσής Αυγής.
  3. Κανένας από τους υποψήφιους δεν διεκδίκησε την κληρονομιά Καμίνη. Αντιθέτως, αφετηρία όλων υπήρξε παραδοχή ότι η Αθήνα σήμερα έχει τεράστια ελλείμματα στην καθαριότητα, τον φωτισμό, τις υποδομές, τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο.

Κ. Μπακογιάννης στο CNN Greece: Η Αθήνα είναι η πόλη των πόλεων και μια μεγάλη πρόκληση

Στο debate

Πού όμως συμφωνούν και πού διαφωνούν οι δύο μονομάχοι; Στο χτεσινό debate στη δημόσια τηλεόραση (συντόνισε η άνκοργουμαν της ΕΡΤ Δώρα Αναγνωστοπούλου), οι δύο μονομάχοι συνόψισαν τις διαφωνίες τους. Συγκεκριμένα:

  • Καθαριότητα

Ο Κώστας Μπακογιάννης πιστεύει ότι ο δήμος πρέπει να είναι ανοιχτός στην ένταξη ιδιωτών στις υπηρεσίες καθαριότητας. Από τη μεριά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι κατηγορηματικά αντίθετος.

  • Ασφάλεια

Ο Κώστας Μπακογιάννης προτείνει κοινές περιπολίες ΕΛΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος τις θεωρεί ατελέσφορες κι ενδεχομένως επικίνδυνες για τους δημοτικούς αστυνομικούς.

  • Airbnb

Ο Νάσος Ηλιόπουλος προτείνει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Ο Κώστας Μπακογιάννης θέλει μεν ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά διαφωνεί με τους οριζόντιους περιορισμούς.

  • Στελέχη Καμίνη

Ο Νάσος Ηλιόπουλος εκτιμά ότι η εκλογή με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» πρώην αντιδημάρχων της διοίκησης Καμίνη προδιαγράφει την αναποτελεσματικότητα μιας ενδεχόμενης διοίκησης Μπακογιάννη. Ο κ. Μπακογιάννης απαντά ότι πρέπει αν γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία.

  • Ενοποίηση Πολυτεχνείου-Μουσείου

Ο Κώστας Μπακογιάννης προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου πολιτισμού και τουρισμού μέσα από την ενοποίηση του Πολυτεχνείου και του Μουσείου. Ο Νάσος Ηλιόπουλος πιστεύει ότι το Πολυτεχνείο πρέπει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως εκπαιδευτικό κτίριο.

Οι συμφωνίες

Υπήρξαν όμως και σημεία που δύο υποψήφιοι συμφώνησαν. Συγκεκριμένα Κώστας Μπακογιάννης και Νάσος Ηλιόπουλος συμφώνησαν ότι:

  • Ο δήμος χρειάζεται ένα μεγάλο πρόβλημα για να αυξηθεί η προσβασιμότητα της πόλης στα άτομα με αναπηρία.
  • Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού πρέπει να γίνει στον Βοτανικό.

Επιπλέον, κανείς από τους δύο δεν δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δημοτικών τελών.

Κυριακή κοντή γιορτή…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ