ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Σκουρλέτης στο CNN Greece - Η απλή αναλογική προωθεί τη διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση

Εκλογές 2019: Σκουρλέτης στο CNN Greece - Η απλή αναλογική προωθεί τη διαφάνεια στην Αυτοδιοίκηση
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι πανηγυρισμοί της χτεσινής νύχτας αρχίζουν να πέφτουν και οι εκλεγέντες δημοτικοί άρχοντες βρίσκονται αντιμέτωποι με τα… δύσκολα.

Το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν είναι η συγκρότηση πλειοψηφίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Οι εκλογές έγιναν φέτος με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια διανέμονται αναλογικά με τα ποσοστά που πήραν οι συνδυασμοί στον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν πήραν μπόνους εδρών όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, σε όποιον δήμο και περιφέρεια είχαμε δεύτερο γύρο, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν απόλυτη πλειοψηφία συμβουλίων. Επομένως, θα πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες με τους άλλους δημοτικούς συνδυασμούς.

Η διαδικασία

Στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει βέβαια διαδικασία «ψήφου εμπιστοσύνης» όπως για την κεντρική κυβέρνηση. Η στελέχωση της διοίκηση είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Αν όμως δεν έρθει σε συμφωνία με μέρος της αντιπολίτευσης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στελέχωση της διοίκησης), θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να περάσει τις αποφάσεις του από το συμβούλιο.

Η καλή εκδοχή είναι αυτές οι συνεργασίες να έχουν προγραμματικό χαρακτήρα. Η κακή είναι να γίνουν πεδίο παζαριών για θέσεις ευθύνης στη διοίκηση. Η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί περισσότερο από το ότι έχουμε πολλούς συνδυασμούς που έχουν εκλέξει 1 ή 2 συμβούλους.

Τα παραδείγματα

Εκεί όπου οι δήμαρχοι πήραν υψηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο τους λείπουν μόνο λίγες έδρες για να διαμορφώσουν πλειοψηφίες. Με το 42,65% του πρώτου γύρου ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα έχει εκλέξει 21 συμβούλους στους 49. Του λείπουν δηλαδή 4 για να διαμορφώσει πλειοψηφία. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι κκ Βουλγαράκης και Καπερνάρος θα συνεργαστούν μαζί του. Λογικά θα πρέπει να αναζητήσει κάποιου είδους modus vivendi μετον Παύλο Γερουλάνο που έχει εκλέξει 6 συμβούλους.

Ανάλογη περίπτωση είναι ο Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα όπου έχει εκλέξει 20 συμβούλους με το 40.6 του πρώτου γύρου. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Πάτρας είναι ότι θα δοκιμαστεί η γραμμή του ΚΚΕ για άρνηση συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στους δήμους που εξελέγησαν οι δεύτεροι του πρώτου γύρου. Στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Κώστας Ζέρβας με 14,93% έχει εκλέξει μόλις 7 συμβούλους στους 49. Για να διοικήσει θα χρειαστεί τους 11 συμβούλους του κ. Ταχιάου καθώς και τους 7 του κ. Ορφανού.

Η δήλωση Σκουρλέτη

Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν αυτός που ως υπουργός Εσωτερικών συνέταξε το νόμο για την απλή αναλογική και τον πέρασε στη Βουλή. Το CNN Greece ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη ένα σχόλια αναφορικά με την απλή αναλογική και τις κριτικές που γίνονται περί ακυβερνησίας στην αυτοδιοίκηση. Ο κ. Σκουρλέτης μας είπε: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς και μεταφέρει το κέντρο λήψης των αποφάσεων στα δημοτικά συμβούλια υπερβαίνοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που ίσχυε από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα ωθεί σε συναινέσεις καθώς και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών. Η κουλτούρα των συνεργασιών θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία των δήμων καθώς και στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων. Δεν είναι τυχαίο πως η σύνθεση των συνδυασμών στην πλειοψηφία των δήμων χαρακτηρίζεται από μια πολυσυλλεκτικότητα. Άλλωστε το χρώμα που κυριάρχησε στο πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης είναι το λευκό. Αναμφισβήτητα. η απλή αναλογική δημιουργεί όρους διαφάνειας και χρήστης διαχείρισης στη λειτουργία των δήμων όταν είναι γνωστό ότι κατά το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις η Αυτοδιοίκηση είχε ταλαιπωρηθεί από κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ