ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διλήμματα και κινδυνολογία στον δρόμο προς τις κάλπες

Διλήμματα και κινδυνολογία στον δρόμο προς τις κάλπες
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Οι φωνές του Αλέξη Τσίπρα ακούστηκαν μέχρι έξω από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου όταν πληροφορήθηκε το μπάχαλο με τις μετατάξεις, τις προσλήψεις αλλά και τις αναφορές της Τασίας Χριστοδουλοπούλου περί υψηλών διασυνδέσεων…

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει απολέσει το τελευταίο φύλλο συκής, καθώς οι σχετικές αναφορές της αντιπροέδρου της Βουλής αλλά και τα όσα προκλητικά γίνονται με κόρες, συζύγους και λοιπούς συγγενείς θλίβουν πραγματικά το πολιτικό σύστημα και μεγιστοποιούν την αμφιβολία και τον μηδενισμό στους ακραίους κύκλους, οι οποίοι ψάχνουν ευκαιρία να αμαυρώσουν το πολιτικό σύστημα εξαιτίας των διορισμών και των μετατάξεων.

Ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι τέτοια φαινόμενα επιτείνουν αποστροφή των πολιτών -ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε ένα μήνα ακριβώς πριν τις βουλευτικές εκλογές. Ένας λόγος που ο πρωθυπουργός βιαστικά έκανε δηλώσεις χθες μεσημέρι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν και αυτός: να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον και να αλλάξει τη συζήτηση την προεκλογική ατζέντα. Και αυτό, διότι τα θέματα ηθικής είναι πιο «σκληρά» όταν τίθενται στη συνείδηση των ψηφοφόρων ακόμη και από τα ζητήματα της οικονομίας.

Η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που θεωρεί ότι η έκθεση της Κομισιόν ανοίγει το δρόμο για επιστροφή στα μνημόνια, δείχνει πως ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου σε γενικές γραμμές δεν έχει αλλάξει από το 2015 και δεν θα αλλάξει.

Κατά την αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιστρατεύει την κινδυνολογία. Εάν επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, θα αποδεχτεί τις πιέσεις των δανειστών που άνοιξε η όρεξή τους για νέες περικοπές ενώ αν στις επικείμενες εκλογές επικρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, τότε οι ορέξεις των δανειστών θα κοπούν: αυτό εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θέλουν να αναδείξουν για να συγκρίνουν οι πολίτες το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού, που αναδεικνύουν την ταξική διαφορά ανάμεσα στον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία, επιστρατεύοντας αντίστοιχα επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποίησε όταν ο ίδιος βρισκόταν στην αντιπολίτευση, προκαλούν αντιδράσεις από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε τη σκυτάλη, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ψευδείς:

«Έχει δίκιο», σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτουν:

«Μόνο που Τσίπρας και αλήθεια είναι αδύνατον να βρεθούν στην ίδια πρόταση».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Τσίπρας αφού έγινε με την πολιτική της ακραίας λιτότητας και της υπερφορολόγησης ο μεγάλος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας, τώρα λέει νέο παραμύθι. Ζητά ψήφο για να αντιμετωπίσει δήθεν την δεξιά!».

«Όμως ο κ. Τσίπρας με την αλήθεια έχει πάρει διαζύγιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ:

«Ο μεγάλος κίνδυνος για την ζωή των Ελλήνων και την χώρα, είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε με το μνημόνιο, δεσμεύσεις πρέπει άμεσα να αλλάξουν».

Η κ. Γεννηματά επισημαίνει ότι «εγγύηση για την βελτίωση της ζωής των Ελλήνων και την ανοδική πορεία της Ελλάδας είναι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής».

Σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία όπως λέγεται θα αναβαθμιστεί, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε για την έκθεση της Κομισιόν ότι η παρούσα κυβέρνηση έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα τον μνημονιακό κύκλο τον Αύγουστο του 2018.

«Το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή επανέρχονται και μάλιστα θέτουν και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα, ένα θέμα το οποίο ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση (δηλαδή από το 2015 είχε αποσυρθεί αυτό το ζήτημα και αυτήν τη στιγμή επανέρχεται και υπογραμμίζεται από συγκεκριμένους κύκλους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), θεωρούμε πως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το συσχετισμό δυνάμεων, όπως διαμορφώθηκε, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όταν έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετείται και να λέει ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να επανέλθει ο κανόνας 1 προς 5 στο δημόσιο, δηλαδή πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη και, την ίδια περίοδο, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να υπογραμμίζεται ξανά ένα θέμα συμβασιούχων στο Δημόσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω πως είναι κάτι που ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει και πρέπει να προβληματιστεί επ’ αυτού» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ωστόσο οι δημοσκόποι με τα ως τώρα ευρήματα των ερευνών τους κρατούν μικρό καλάθι για το κατά πόσο όλα αυτά «περνάνε» στους απλούς πολίτες οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές έδειξαν ότι τα ακούνε βερεσέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ