ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογική περίοδος με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Προεκλογική περίοδος με το βλέμμα στην επόμενη μέρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Στις 6:30μμ ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ρίχνοντας την αυλαία της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ίσως μιας ολόκληρης εποχής 

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Προκόπη Παυλόπουλο τη διάλυση της Βουλής. Από εκείνη της στιγμή ξεκινάει η προεκλογική περίοδος για τις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στο Μέγαρο Μουσικής όπου στις 8:00μμ θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η διαφορά

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές έχουν τη ιδιοτυπία να εμφανίζονται ως οιονεί δεύτερος γύρος των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου. Με τον αέρα της διαφοράς των 9,5 μονάδων και το βαρύ πλήγμα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από την υπόθεση των μετατάξεων, η Νέα Δημοκρατία μοιάζει πολύ δύσκολο να χάσει. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αυτοδυναμία και το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας.

Επιπλέον, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι τα δύο κόμματα που γεννήθηκαν μέσα στη μνημονιακή κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, δεν κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές.

Η πρωτιά της ΝΔ και το τέλος ΑΝΕΛ-Ποταμιού προοιωνίζονται πιθανόν το νέο σημείο σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η προγραμματική αντιπαράθεση

Ένα δεύτερο ιδιαίτερο στοιχείο αυτών την εκλογών είναι η επιλογή των δύο κομμάτων εξουσίας να ορίσουν ως άξονα της προεκλογικής ατζέντας την προγραμματική αντιπαράθεση για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Από την Κω στην οποία περιόδευε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη γνωστή ατζέντα του οικονομικού φιλελευθερισμού που δίνει έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης μέσα από την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να μεγαλώσουμε την πίτα. Πρέπει από αυτό το μέρισμα ευημερίας να ωφεληθούν όλοι οι Έλληνες. Θα το πετύχουμε μειώνοντας τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα, για κάθε επιχειρηματία είτε είναι μικρός είτε είναι μεγάλος. Θα το πετύχουμε σαρώνοντας τα εμπόδια που ταλαιπωρούν σήμερα τον κάθε επιχειρηματία -είτε είναι μεγάλος είτε είναι μικρός- ο οποίος θέλει να επιχειρήσει στον τόπο του, για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες και πάλι να δημιουργήσουν πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας».

500.000 θέσεις εργασίας

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της ανάπτυξης και της αναδιανομής του κοινωνικού εισοδήματος. Μιλώντας στη Βούλα Κεχαγιά στο Έθνος της Κυριακής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε σχετικά: «Θεωρούμε ότι πρώτιστο ζήτημα για τη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι αυτό της παραγωγής νέου πλούτου καθώς και η διασφάλιση της δίκαιης διανομής του. Να φτάσουμε τις 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τετραετία, να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στις υποδομές, να στηρίξουμε την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μειώσουμε το κόστος διαβίωσης µε περιορισμό της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και να βάλουμε τις βάσεις για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, µε βασικό άξονα πρώτιστα τον τομέα της ενέργειας.»

Μεταμνημονιακή μέρα;

Πάμε λοιπόν στις κάλπες με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Μόνο αυτή η επόμενη μέρα δεν είναι ακριβώς «μεταμνημονιακή». Η μνημονιακή δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 περιορίζει πολύ την ελευθερία κινήσεων της όποιας κυβέρνησης για να ασκήσει τη δημοσιονομική πολιτική που επιθυμεί. Η δε μείωση των πλεονασμάτων συνεπάγεται νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους, πράγμα μάλλον απίθανο. Ίσως λοιπόν το πραγματικό τέλος της (μνημονιακής) εποχής να μη συμβεί την επόμενη μέρα αλλά τη μεθεπόμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ