ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας στο CNN Greece: Κρύβεται αίμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη (vid)

Αλ. Τσίπρας στο CNN Greece:  Κρύβεται αίμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη (vid)
Λευτέρης Παρτσάλης

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece και τους δημοσιογράφους Αδάμο Ζαχαριάδη και Κώστα Τσιτούνα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι για να εφαρμοστούν οι φοροαπαλλαγές που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα χρειαστούν περικοπές δαπάνες ύψους 5,5 δισ. ευρώ. «Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του κ. Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι η επιστροφή στον κανόνα ένα προς πέντε για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που επιδιώκει η ΝΔ, σημαίνει λιγότερους δασκάλους, γιατρούς και νοσηλευτές. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει το know how των απολύσεων από όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνισε.

Δεν θα επιτρέψουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ

Αναφορικά με την στάση των Ευρωπαίων μετά τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Κερδίσαμε μία απόφαση ξεκάθαρη, αυστηρή, αποφασιστική και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο. Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφασης είναι ότι περνάμε από τοπ επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών και στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι του είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι δύο τους έχουν συζητήσει αρκετές φορές για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και υπογράμμισε ότι με δεδομένο πως στις έρευνες συμμετέχουν πολυεθνικές εταιρείες ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα. «Όταν ο κ. Μακρόν γνωρίζει ότι η Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται, από την άλλη πλευρά, μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και ενδεχομένως υπάρχει και το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν οι προγραμματισμένες δραστηριότητες, δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταφέρει να αναδείξουν ότι οι διαφορές με την Τουρκία αφορούν άμεσα την Ευρώπη καθώς τόσο η κυπριακή ΑΟΖ όσο και η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι στην ουσία ευρωπαϊκές. Χαρακτήρισε την προκλητικότητα της Άγκυρας ένδειξη αδυναμίας και όχι ισχύος και εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να γίνει ένα θερμό επεισόδιο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σχέδια. «Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να φτάσει μέχρι το Καστελόριζο.

Έλαβα το μήνυμα των ευρωεκλογών – τώρα στις κάλπες διακυβεύεται η ζωή μας

Αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της 26ης Μαϊου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ποτέ δεν υπήρξαν ευρωπαϊκές εκλογές που να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών προς το κυβερνών κόμμα. «Πήραμε το ρίσκο να εξαντλήσουμε την τετραετία γιατί πιστεύαμε ότι αυτό σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα και επειδή είχαμε μπροστά μας άλλους τέσσερις μήνες για τους οποίους είχαμε σχεδιάσει μια σειρά παρεμβάσεων σε συνέχεια των επιλογών ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Το αποτέλεσμα με ανάγκασε να προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές, δίνοντας το μήνυμα ότι έλαβα και αυτή τη δυσαρέσκεια υπόψιν», τόνισε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ευκαταφρόνητο και για αυτό πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Είναι στόχος δύσκολος αλλά πραγματοποιήσιμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ 500 χιλιάδες ψήφους. Στις εθνικές του 2015 κερδίσαμε 650 χιλιάδες από τις ευρωεκλογές που έγιναν έξι μήνες νωρίτερα. Θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να έχουμε αντίστοιχη αύξηση γιατί το δίλημμα είναι τώρα τελείως διαφορετικό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το δίλημμα είναι ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι από τη μία είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που σχηματοποιείται πίσω από το σύνθημα «Μπροστά, όλοι μαζί» και από την άλλη η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που είναι να γυρίσει η χώρα σε όσα έγιναν την περίοδο Σαμαρά «και όποιος αντέξει». «Αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές είναι η ίδια η ζωή μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφορικά με το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι, με βάση τον εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση. «Οι διαφορές μας με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι αγεφύρωτες. Αν δεν ήταν ένα κόμμα ακραία νεοφιλελεύθερο και νέοσυντηρητικό, με συνταγές ΔΝΤ και δεν είχε αυτούς τους ακραίους δεξιούς και ήταν ένα κόμμα κεντροδεξιό, θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση για μια μίνιμουμ συμφωνία για το μέλλον της χώρας. Με αυτό το πρόγραμμα που έχει η ΝΔ, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης κρύβεται από το λαό

«Ο πρόεδρος της ΝΔ αδικεί τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες» , υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το αν και πότε θα διεξαχθεί τελικώς το debate των πολιτικών αρχηγών και τον κάλεσε να έχουν μία τηλεοπτική αντιπαράθεση, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος και ότι μένει στην επικοινωνιακή ασφάλεια των παράλληλων μονολόγων.

Δεν φοβάμαι Ειδικά Δικαστήρια

Τέλος, ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι ο Ρασπουτίν στην υπόθεση Novartis είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, σημείωσε ότι αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Ο κ. Σαμαράς και άλλοι που ερευνώνται, συμπεριφέρονται με τρόπο που φωνάζει ότι κάτι δεν πάει καλά». Ο ίδιος, πάντως, σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι δεν φοβάται ειδικά δικαστήρια καθώς «φοβάται αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί. Εμείς λέμε μακάρι να το κάνει γιατί έτσι θα καταλάβει και ο ελληνικός λαός ποιος είναι ο στόχος και ο ρόλος αυτών που πιστεύουν ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της εκτελεστικής εξουσίας στον τόπο μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ