ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές 2019: Φουλ επίθεση μια «ανάσα» πριν τις κάλπες

Εκλογές 2019: Φουλ επίθεση μια «ανάσα» πριν τις κάλπες
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έχουν βάλει κάτω από το… μικροσκόπιο στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας κάτι επιλήψιμο ή δημοσιονομικά μη εφαρμόσιμο για να αναδείξουν, μήπως με αυτό τον τρόπο καταφέρουν να πλήξουν πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει κάθε αφορμή να «τσακωθεί» ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να πολωθεί το κλίμα και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση για το κυβερνών κόμμα.

Άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο. Ο συνδυασμός της έλλειψης συσπείρωσης με την αποχή δημιουργεί βέβαιη «συνταγή» ήττας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το ζητούμενο είναι η αυτοδυναμία, που όσο περνούν οι μέρες να μην αμφισβητείται τόσο έντονα. Αντιθέτως, φαίνεται να παγιώνεται.

Όλα, όμως, θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες της 7ης Ιουλίου αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να «σπάσουν» το φράγμα του 3% και να μπουν στη Βουλή.

Στο κυβερνών κόμμα επιρρίπτουν ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενοι ότι δεν επιθυμεί να «μονομαχήσει» τηλεοπτικά με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη Νέα Δημοκρατία, χρεώνουν τη ματαίωση του ντιμπέιτ στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ακύρωση της τηλεμαχίας αποτελεί έλλειμμα, τόσο για τη Δημοκρατία όσο και για τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας.

Στη Νέα Δημοκρατία έχουν αντιληφθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει με κάθε τρόπο τη συσπείρωση και κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, η απάντηση από την πλευρά της Πειραιώς είναι: «δεν τσιμπάμε».

Και για αυτό και πολλές φορές στελέχη της ΝΔ, που συνήθως κάνουν άνω – κάτω τηλεοπτικές εκπομπές, εμφανίζονται ιδιαίτερα… ήρεμα -κάτι που δεν συνάδει πολλές φορές με την πολιτική τους συμπεριφορά.

Οι μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου δεν επαρκούν για να αλλάξει το κλίμα σε ό,τι αφορά στην αίσθηση του κόσμου για το ποιο από τα δύο κόμματα θα είναι ο τελικός νικητής των εκλογών.

Αυτός είναι και ο λόγος που ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία ολοκληρώνουν τη στρατηγική τους με πολύ προσεκτικά βήματα, με την ελπίδα να κερδίσουν και τον τελευταίο δυνατό ψηφοφόρο.

Το μεγάλο «στοίχημα» και για τους δύο είναι οι αναποφάσιστοι, αυτοί, δηλαδή, οι ψηφοφόροι που δείχνουν να μην «συγκινούνται» αρκετά ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά ούτε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τους αναποφάσιστους τους «καρπώνεται» πολιτικά το ΚΙΝΑΛ ή κάποιο άλλο κόμμα.

Η τελευταία εβδομάδα θα δείξει προς τα πού θα μετακινηθούν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, που ωστόσο συνήθως με την εκλογική λογική την τελευταία ώρα κινούνται τις περισσότερες φορές υπέρ του νικητή.

Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος γιατί, όπως αναφέρει συχνά στις ομιλίες του, 500.000 ψήφοι θα είναι αυτές που θα τον χωρίζουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και για αυτό, όπως υποστηρίζει, μπορεί να υπάρξει ανατροπή.

Τι διαφορετικό θα μπορούσε, βέβαια, να πει στα εκλογικάμπαλκόνια;

Άλλωστε, το δικαίωμα να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν μίλησε για επαναληπτικές εκλογές στις 15 Αυγούστου σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

«Αυτό σημαίνει πως δεν είναι καθόλου σίγουρος για το εκλογικό αποτέλεσμα» επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ