ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Οι φόροι στο επίκεντρο της σύγκρουσης Τσίπρα-Μητσοτάκη

Εκλογές 2019: Οι φόροι στο επίκεντρο της σύγκρουσης Τσίπρα-Μητσοτάκη
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τελικά δεν ήταν  οι «Πρέσπες», οι «παροχές», τα «σκάνδαλα».

Στο επίκεντρο της προεκλογικής σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται το ζήτημα των φόρων. Για την ακρίβεια, των φοροελαφρύνσεων.

Το θετικό για το δημόσιο διάλογο είναι ότι πρόκειται για προγραμματική αντιπαράθεση σχετικά με ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τις ζωές όλων μας. Το αρνητικό είναι ότι για μια ακόμα φορά λέγονται μισές αλήθειες και αποσιωπούνται σημαντικές παράμετροι των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Η ατζέντα

Το ότι οι φοροελαφρύνσεις είναι στην πρώτη θέση της ατζέντας των εκλογών, αποτελεί σαφώς επιτυχία του επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας. Το «λιγότεροι φόροι» γενικώς είναι ένα σύνθημα της φιλελεύθερης οικονομικής σχολής, εν αντιθέσει με την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση που βλέπει στη φορολογία ένα σημαντικό εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου. Βεβαίως, λόγω Μνημονίου τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής έχουν επανατοποθετηθεί.

Πέραν όμως των ιδεολογικών αναφορών, έχει σημασία ότι η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στο ζήτημα της «υπερφορολόγησης» εδώ και χρόνια, ενώ το έκανε κεντρικό σύνθημα στην καμπάνια της για τις ευρωεκλογές. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η προεκλογική ατζέντα διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό πολύ πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Λιγότεροι φόροι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην Ελευσίνα στο ζήτημα της φορολογίας. «Με τους χαμηλότερους φόρους -για όλους τους Έλληνες- θα ενισχυθούν τα εισοδήματα», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ότι: «Δεν μπορεί το κράτος να στραγγίζει με φόρους όλο το χρόνο την οικονομία και στο τέλος να θέλει να κάνει στους πολίτες μια μικρή μετάγγιση για να συντηρηθούν με κάποια επιδόματα. Θα το ξαναπώ: Αυτή είναι μια πολιτική που κάνει τελικά χειρότερη τη ζωή όλων των πολιτών.» Τέλος, προσδιόρισε ότι «οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020 και θα ισχύσουν από 1/1/2020».

Στις καλένδες οι φοροελαφρύνσεις

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραπέμπει τις φοροελαφρύνσεις στις ελληνικές καλένδες. Μιλώντας στο Κερατσίνι, ο πρωθυπουργός είπε: «Εμείς από την άλλη πλευρά δε μιλάμε ούτε γενικόλογα ούτε παραπέμπουμε τις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις, τώρα που μπορούμε, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και μπορούμε, δεν τις παραπέμπουμε σε ένα άδηλο μέλλον. Έχουμε ήδη ξεκινήσει από τη μέρα που βγήκαμε από τα μνημόνια. Και όσα εξαγγείλαμε τον Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ τα υλοποιήσαμε όλα. Μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας άμεσα σήμερα, τώρα.» Ο κ. Τσίπρα ανέφερε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι ετοιμάζει τσουνάμι περικοπών στο κοινωνικό κράτος.

Είναι βέβαιο ότι η σύγκρουση για τη φορολογία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι τις κάλπες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ