ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019 - Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δέκα μέρες πριν από τις κάλπες

Εκλογές 2019 - Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δέκα μέρες πριν από τις κάλπες
EUROKINISSI

Δέκα μέρες πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse δίνει προβάδισμα 8,5 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,5%.

Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να εδραιώνεται ως τρίτη πολιτική δύναμη συγκεντρώνοντας 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%. Πέμπτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 4%, ενώ ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό που τους «χαρίζει» την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή και συγκεκριμένα 3,5% για το κάθε κόμμα.

Αξιοσημείωτο παραμένει και σε αυτή τη δημοσκόπηση το ποσοστό των αναποφάσιστων καθώς διαμορφώνεται στο 7,5%.

Μεγάλη είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λαμβάνει 71% και το ποσοστό όσων «βλέπουν» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στο 17%.

Στο ερώτημα «αν θα ήταν χρήσιμο να γίνει debate το 46% των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα ναι» και το 18% «μάλλον ναι». Το 13% των ερωτηθέντων απαντά «μάλλον όχι» και το «14% σίγουρα όχι».

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37% και ο Αλέξης Τσίπρας 28%, ενώ «κανένας» απάντησε το 30% των ερωτηθέντων.

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η ΝΔ βρίσκεται μπροστά με 9 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, ενώ ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%. Από 3,5% συγκεντρώνουν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Τα σενάρια αυτοδυναμίας

Στην δημοσκόπηση παρουσιάζονται τρία σενάρια για την κατανομή εδρών και τα τρία δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ, βάσει των ευρημάτων της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο: Επτακομματική Βουλή και αυτοδυναμία της ΝΔ με 155 έδρες. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 78 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Από 10 έδρες αντίστοιχα λαμβάνουν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Το δεύτερο σενάριο: Εξακομματική Βουλή με τη ΝΔ να λαμβάνει 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες, ενώ ακολουθεί ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Το έκτο κόμμα θα λάβει 11 έδρες, είτε πρόκειται για το ΜέΡΑ25, είτε για την Ελληνική Λύση.

Το τρίτο σενάριο: Πεντακομματική Βουλή με τη ΝΔ να λαμβάνει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 85 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22 έδρες, το ΚΚΕ 16 έδρες και η Χρυσή Αυγή 13 έδρες.

H πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε μεταξύ 24 - 26 Ιουνίου, σε δείγμα 1.504 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου και δειγματοληπτικό σφάλμα +/- 2.6%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ