ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ και Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ και Μητσοτάκη για το Σκοπιανό
A. Bonetti/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού A. Bonetti/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει από τις συνεχείς αποκαλύψεις επίσημων εγγράφων σχετικά με την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για υποκρισία και διγλωσσία, γιατί ήδη από το 2005 είχε δεχθεί λύση πολύ χειρότερη από αυτή που προέκυψε τελικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει επίσημα για το ζήτημα και να μην περιορίζεται στις εξηγήσεις των «κύκλων» του Κώστα Καραμανλή.

Οι νέες επιστολές

Σήμερα, ρεπορτάζ του Δημήτρη Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει νέες επιστολές του Κώστα Καραμανλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή είχε δημοσιευτεί επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους στην οποία αποδεχόταν διπλή ονομασία για την ΠΓΔΜ: «Μακεδονία-Σκόπια» για τους διεθνείς οργανισμούς, «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας.

Οι επιστολές που δημοσιεύονται σήμερα εστάλησαν τον Απρίλιο του 2005 από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προς τον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπαπτέρο και τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Ανάλογες επιστολές είχε στείλει ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης προς τον επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν, τον έχοντα την προεδρία της ΕΕ Ζαν Άσελμπορν και ον Χαβιέ Σολάνα επίτροπο Εξωτερικών της ΕΕ.

Διπλή ονομασία

Οι επιστολές προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους έχουν ανάλογο περιεχόμενο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπους. Συγκεκριμένα, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής:

  1. Αποδέχεται τη διπλή ονομασία: «Μακεδονία-Σκόπια» στο εξωτερικό, «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας..
  2. Δεν θέτει ζήτημα ονομασίας erga omnes (για κάθε χρήση) και γεωγραφικού προσδιορισμού.
  3. Αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απαιτεί αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Επίθεση Τσίπρα

Οι αποκαλύψεις των επιστολών έδωσαν την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κι εμμέσως στον Κώστα Καραμανλή. Στην προεκλογική συγκέντρωσή του στο Ηράκλειο, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα αποδεικνύεται ποιοι ήταν οι υποκριτές και οι πατριδοκάπηλοι. Αυτοί που είχαν συμφωνήσει εδώ και 14 χρόνια και είχαν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό, χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας.» Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, και τα στελέχη της Ν.Δ. που παρίσταναν χωρίς ντροπή τους Μακεδονομάχους στα συλλαλητήρια και που εκμεταλλεύτηκαν την πατριωτική ευαισθησία των συμπατριωτών μας στη Μακεδονία, τι έχουν σήμερα να πουν γι’ αυτή τη μεγάλη εθνική απάτη που έστησαν στον ελληνικό λαό;»

Από τη μεριά της, η Νέα Δημοκρατία δεν τοποθετείται επίσημα, θεωρώντας τις επιστολές μη θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ