ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2019: Τα τελευταία μηνύματα Τσίπρα – Μητσοτάκη πριν από τις κάλπες

Εκλογές 2019: Τα τελευταία μηνύματα Τσίπρα – Μητσοτάκη πριν από τις κάλπες
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Με τις ομιλίες τους σε Σύνταγμα και Πλατεία Αριστοτέλους «έκλεισαν» τις προεκλογικές τους καμπάνιες οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να απευθύνουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα μηνύματα στους ψηφοφόρους, ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Από την πλατεία Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί η μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία ενώ από τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για ακόμη μια φορά καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ώστε η Νέα Δημοκρατία να αναδειχτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Την Κυριακή θα νικήσουμε γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα και πάνω από όλα η ζωή μας» είπε o πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή. Θα αποτρέψει το μεγάλο έγκλημα. Δεν θα τους επιτρέψει να βάλουν χέρι στις θυσίες των Ελλήνων ξανά. Θα κλείσει οριστικά την πόρτα στο σχέδιο Σαμαρά – Στουρνάρα, δηλαδή σε ένα νέο μνημόνιο, με βαρύτατους όρους και νέα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με δριμύτητα στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως ήδη «κάποιοι έχουν προεξοφλήσει την τελική κρίση του ελληνικού λαού».

«Και ράβουν κουστούμια εξουσίας. Αλλά και κουστούμια περικοπών στο λαό και λεηλασίας στο δημόσιο χρήμα. Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο τους. Γιατί την τελική απόφαση για το μέλλον του, για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, για το ποιο σχέδιο θα εφαρμοστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα την πάρει ο ελληνικός λαός» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε, επίσης, τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως κρύβει το πρόγραμμά του και πως καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αντιμετώπισε τους πολίτες ως πελάτες.

«Γιατί θα έπρεπε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις. Για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Για το σχέδιο τους να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα. Για το σχέδιο τους να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς. Για το σχέδιο τους να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές. Νόμιζε ο ελληνικός λαός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο λιγότερους φόρους. Αλλά ξαφνικά μας αποκάλυψε ότι δε πρόκειται να μειώσει φόρους, αλλά να φέρει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Μόνο που αυτό δεν είναι κύμα. Είναι τσουνάμι στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας θύμισε το παλιό σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες» ενώ αναφέρθηκε στο στην επέτειο του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως οι πολιτικοί του αντίπαλοι «δεν το ξέχασαν» και έρχονται να «ζητήσουν εκδίκηση».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Μακεδονικό, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία.

«Τολμήσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Και σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό. Μια χώρα στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της και όχι τα τουρκικά πολεμικά. Μια χώρα που δε διεκδικεί πια τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς. Και μετά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς αλλαγή Συνταγματική, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη υποκρισία, τη άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας όλο το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο χρειάζομαι, αν θέλετε να τα αλλάξω όλα, είναι ισχυρή εντολή την Κυριακή για καθαρή τετραετία

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε για ακόμη μια φορά από τους ψηφοφόρους να δώσουν στη Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία στις κάλπες της Κυριακής.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του «γαλάζιου» κόμματος ζήτησε «ισχυρή εντολή» για καθαρή τετραετία ώστε «να μπορέσει να τα αλλάξει όλα».

Στον χαιρετισμό του από την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως επέλεξε την συμπρωτεύουσα ως τελευταίο προορισμό διότι αυτό είχε κάνει και στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και οι Θεσσαλονικείς αποδείχτηκαν «γουρλήδες».

«Σε λίγες ώρες από τώρα, θα ανοίξουν οι κάλπες και το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνέχισε:

«Θα είναι η νίκη της ΝΔ, θα είναι η νίκη της Ελλάδας, η νίκη όλων των Ελλήνων, να αφήσουμε πίσω τη φτώχεια, τη μιζέρια και τον διχασμό και να ξημερώσει, επιτέλους, ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας. Ένα αύριο με αισιοδοξία, ένα αύριο με χαμόγελο, ένα αύριο με αυτοπεποίθηση. Αυτή την αυτοπεποίθηση που βλέπω στα μάτια σας. Είναι πολύ συγκινητικό για μένα, όταν ξεκινήσαμε μαζί αυτή τη διαδρομή τον Ιανουάριο του 2016 λίγοι περίμεναν ότι θα φτάναμε εδώ πέρα που είμαστε. Σας έδωσα μια δέσμευση ότι θα ξανακάνω τη Ν.Δ μεγάλη παράταξη και την τήρησα στο ακέραιο. Και θα ολοκληρώσουμε την αποστολή μας σε δυο μέρες από τώρα».

Ζήτησε, μάλιστα, από τους πολίτες να λάβουν μαζικά μέρος στις εκλογές, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και εφησυχασμός.

«Δεν υπάρχει χαμένη ψήφος, δεν υπάρχει άλλοθι, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει παραλία».

Απευθυνόμενος στη νεολαία είπε πως αν θέλει να πάει παραλία, να ψηφίσει πρώτα και μετά για μπάνιο και αν στην παραλία βρει ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει να τους φέρει κι αυτούς στις κάλπες.

Η νίκη θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα είναι μια νίκη που θα καλύψει όλη την Ελλάδα και όλη η Ελλάδα θα είναι γαλάζια την Κυριακή το βράδυ», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Μας περιμένει πολλή δουλειά μετά, αλλά αυτό το οποίο χρειάζομαι, αν θέλετε να τα αλλάξω όλα, είναι ισχυρή εντολή την Κυριακή για καθαρή τετραετία, για πραγματικά αυτοδύναμη Ελλάδα, για να φέρουμε την ανάπτυξη, την ευημερία, τις δουλειές για τα νέα παιδιά, τα καλά Πανεπιστήμια, τα οποία θα καθαρίσουμε από τους μπαχαλάκηδες και τους διακινητές των ναρκωτικών. Θα φέρουμε λιγότερους φόρους, περισσότερες δουλειές και μαζί με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, μαζί με τους δημάρχους, θα ξανακάνουμε τη Θεσσαλονίκη αυτό που της αξίζει. Την πρωτεύουσα των Βαλκανίων, την πρωτεύουσα της πραγματικής Μακεδονίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ