ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών: Αυτά είναι τα «καυτά» ζητήματα για τον Μητσοτάκη σύμφωνα με το διεθνή Τύπο

Αποτελέσματα εκλογών: Αυτά είναι τα «καυτά» ζητήματα για τον Μητσοτάκη σύμφωνα με το διεθνή Τύπο
EUROKINISSI

Στα δύο φλέγοντα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζει ο διεθνής Τύπος.

Αυτά δεν είναι άλλα από την οικονομία και τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Οι επενδυτές περιμένουν από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, 51 ετών, να δείξει ότι είναι αντάξιος της φήμης του πολιτικού που είναι φίλα προσκείμενος προς το επιχειρείν. Ο πτυχιούχος του Χάρβαρντ (...) καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και η γραφειοκρατία, ενώ θα εργάζεται εντός των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν ορίσει οι πιστωτές», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ρεπορτάζ του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

«Αν και κληρονόμησε μια οικονομία που συνέρχεται κι ένα χρηματιστήριο που ανεβαίνει, η ανάκαμψη αυτή άρχισε από πολύ χαμηλές βάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απελπιστικά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς η χώρα βγαίνει από μια κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο» του πληθυσμού, προστίθεται στο κείμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει «ο πρώτος πρωθυπουργός μετά την κρίση, σε μια χώρα που δυσκολεύεται να ανακάμψει έπειτα από τρία συναπτά προγράμματα λιτότητας», σημειώνει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, κατά την οποία «μολονότι το περιβάλλον του νέου πρωθυπουργού εκτιμά ότι θα χρειαστούν εκατό ημέρες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα των εξαγγελιών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα».

Αφού αναλάβει την εξουσία ο κ. Μητσοτάκης «θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που είναι “ήδη έτοιμη” κατά στενούς του συνεργάτες (...). Το κοινοβούλιο, που έκλεισε για τις εκλογές, θα ξανανοίξει τη 17η Ιουλίου για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών και την ψήφο εμπιστοσύνης την 22η», ενώ «θα κατατεθούν τρία νομοσχέδια», ένα που θα αφορά «το οργανόγραμμα» της κυβέρνησης, ένα για «τη συγχώνευση υπουργείων» και ένα για «τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα» που μεταξύ άλλων «θα απαγορεύει τη χορήγηση αδειών σε ισοβίτες» όπως τα μέλη της 17Ν, κατά το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας.

Στο τέλος Αυγούστου, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει ένα σχέδιο νόμου για «τη μείωση των φόρων» από 1ης Ιανουαρίου 2020 και άλλο ένα για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θα επιτρέψει τη λειτουργία «ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσθέτει η Φιγκαρό.

Παράλληλα, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ανάμεσα στα «καυτά» ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι «η λανθάνουσα κρίση με την Τουρκία», καθώς η Άγκυρα «πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις της» στα ελληνικά και τα κυπριακά χωρικά ύδατα αμφισβητώντας κυρίως τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την εκμετάλλευσή τους στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως μέλος του ΕΛΚ, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ, του Γερμανού Spitzenkandidat που άρχισε στην Ελλάδα την εκστρατεία του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και υπέρ αυτής της Ούρσουλας φαν ντερ Λάιεν, νέας υποψήφιας για την προεδρία της Κομισιόν.

Ο νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να διαπραγματευθεί ξανά τους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους πιστωτές της Ελλάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), επιδιώκοντας τη μείωσή τους «από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ», τονίζει η γαλλική εφημερίδα, ενώ, με τις αγορές να μοιάζουν να διάκεινται ευνοϊκά έναντι της κυβέρνησής του και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, «ενδέχεται να αποφασίσει γρήγορα την έκδοση ομολόγου» πριν αποδυθεί «στην αναζήτηση ξένων επενδύσεων».

Με τίτλο «Εκλογές στην Ελλάδα: με απόλυτη πλειοψηφία, ο υποψήφιος της δεξιάς Μητσοτάκης κερδίζει το στοίχημά του, η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να κυβερνήσει με ελεύθερα τα χέρια.

«Παρά την ήττα του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται ως μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης», προσθέτει.

«Χαστούκι για τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του Nouvel Observateur. Στο ρεπορτάζ επιχειρείται να δοθεί μία εξήγηση για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποδίδεται «στη στροφή των 180 μοιρών που αναγκάσθηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το 2015, «αναγκαζόμενος να δεχθεί ένα πακέτο διάσωσης που συνοδευόταν από βαριά μέτρα για να αποτραπεί η έξοδος από την ευρωζώνη, πράγμα που οι ψηφοφόροι δεν του συγχώρησαν».

«Τρία χρόνια αφού ανέλαβε τα ηνία του συντηρητικού κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρείται μεταρρυθμιστής και κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο, υποσχέθηκε ότι «θα ανατάξει την οικονομία» και ότι «θα αφήσει πίσω την κρίση», αναφέρει ο NouvelObs, που θεωρεί ότι η ανάδειξη ως πρωθυπουργού «ενός γιου πρωθυπουργού» συνιστά «επιστροφή στη οικογενειοκρατία».

«Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα γυρίζει την σελίδα Τσίπρας» είναι ο τίτλος της Liberation που θεωρεί ότι το κόμμα της Αριστεράς απογοήτευσε εκείνους που ήλπιζαν ότι θα είναι προστατευμένοι από τη λιτότητα.

Ισπανία

Σε υψηλή θέση στις πρώτες τους σελίδες προβάλλουν οι ισπανικές εφημερίδες και ενημερωτικοί ιστότοποι την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η νίκη αυτή αποτέλεσε την επιστροφή της ελληνικής πολιτικής ζωής στα παραδοσιακά σχήματα, βάζοντας τέλος σε μία παρένθεση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εναλλακτικής αριστεράς, σημειώνουν. Επίσης, οι ισπανικές εφημερίδες στέκονται όλες στην «έξωση» από την ελληνική Βουλή του ακροδεξιού κόμματος τα Χρυσής Αυγής και στην είσοδο των δύο νέων κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης και της ΜέΡΑΣ25.

«Ηχηρή νίκη του συντηρητικού Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας El Pais, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα, με πολλά άρθρα κι απόψεις, για τις χθεσινές εκλογές. Όπως τονίζει στο ίδιο δημοσίευμα «τέλος ενός κύκλου στην Ελλάδα. Ωσάν η παρένθεση των τεσσάρων ετών του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε, ή σάμπως να ήταν ένα μακρινό όνειρο, η παραδοσιακή πολιτική ξαναεπιβλήθηκε στην Αθήνα, με μία πλειοψηφία όμοια άλλων εποχών, με τη μορφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίγονου μίας σημαντικής δυναστείας συντηρητικών πολιτικών».

«Η Νέα Δημοκρατία, το ίδιο κόμμα που οι εκλογείς τιμώρησαν το 2015 για την εφαρμογή των μνημονίων, επιστρέφει από την κύρια πόρτα (39,9% των ψήφων) σε μία εκλογική αναμέτρηση που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, καίτοι γνώριζε πως θα τη χάσει (31,5%)», προσθέτει η El Pais στο ίδιο δημοσίευμα. Πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων, που κατέθεσαν την ψήφο τους την Κυριακή, είναι να αλλάξουν σελίδα όσο το δυνατόν νωρίτερα από την σκληρή περίοδο των μνημονίων. Ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης θα είναι το πρόσωπο που θα το επωμισθεί, με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωσης της οικονομίας», απέναντι σε έναν Τσίπρα, τον οποίο η ίδια εφημερίδα περιγράφει ως «έναν τραγικό ήρωα, που έβλεπε να μαζεύονται από πάνω του οι μαύρες προοπτικές», ο οποίος μάλιστα στην τελευταία του προεκλογική ομιλία «παρουσιάσθηκε χωρίς το συνηθισμένο του οίστρο (καθώς όπως είναι παραδεκτό από όλους είναι πιο χαρισματικός ρήτορας από τον Μητσοτάκη)», «κληθείς να υποστηρίξει έναν ρόλο, στον οποίο ήδη δεν πίστευε, να υπερασπίσει όσα ήσαν αδύνατο να υπερασπίσει, μεταξύ αυτών και τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ξεχωριστό άρθρο της η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο στοίχημα που δεν βγήκε στον Αλέξη Τσίπρα με την ψήφο των νέων: «μία καραμπόλα που κατέληξε άσχημα για τον Τσίπρα, όχι μόνον γιατί αυτή τη φορά εκείνο που διακυβευόταν ήταν το μπόνους των 50 εδρών, αλλά γιατί δεν του βγήκε και η μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων: η ΝΔ επικράτησε στους ψηφοφόρους των ηλικιών 17-24 ετών με 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «η 'λιποταξία' των πιο νεαρών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την προοδευτική αποξένωσή του από τις πιο κοινωνικές βάσεις των ψηφοφόρων του έπειτα από το δημοψήφισμα του 2015».

«Η δεξιά ανατρέπει τον Τσίπρα και επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ελλάδα», τονίζεται στο σχετικό άρθρο του ενημερωτικού ιστότοπου El Publico, που βρίσκεται πολύ υψηλά στην σημερινή του σελίδα. «Ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η χώρα στήριξε μαζικά την κυβερνητική πρόταση του κόμματος που προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία κατέληξε στα δρακόντεια μνημόνια από την ΕΕ», τονίζει η ιστοσελίδα στο άρθρο της.

Η επίσης μεγάλη εφημερίδα El Mundo τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο «η ελληνική δεξιά σαρώνει τον Αλέξη Τσίπρα με μία εκκωφαντική εκλογική νίκη», υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ούτε ιστορικές άνοδοι, ούτε απρόσμενες ανατροπές. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν με μαθηματική ακρίβεια» για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εφημερίδα των Καθολικών κύκλων ABC τονίζει πως «ο συντηρητικός Μητσοτάκης ισοπέδωσε τον Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές και κατακτά την απόλυτη αυτοδυναμία», τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέκτησε μία νίκη που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει, χωρίς να χρειασθεί να αναζητήσει στηρίγματα» θέτοντας «τέλος σε μία τετραετία, που διήρκησε το πέρασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ηγέτη της Αλέξη Τσίπρα».

Η εφημερίδα La Vanguardia τονίζει στον τίτλο της πως «η δεξιά του Μητσοτάκη εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στις ελληνικές εκλογές». Όπως προσθέτει, «ο Αλέξης Τσίπρας αποδύθηκε σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία πάλευε ενάντια στο ρεύμα. 'Εβλεπε πως έπρεπε να αγωνισθεί απέναντι σε ένα εχθρικό σύστημα των μέσων ενημέρωσης, ενάντια στις επιταγές των δανειστών και την κόπωση των Ελλήνων, που είχαν αποκάμει από την ύφεση τόσων ετών. Στηριζόταν σε ένα θαύμα «ποιος θα πίστευε πως η Λίβερπουλ θα κέρδιζε 4-0 την Μπαρσελόνα;» έλεγε. Όμως ο ίδιος έχασε τον πόλεμο».

Σε άλλο άρθρο της στο μεγάλο αφιέρωμα που κάνει για τις ελληνικές εκλογές, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Καταλονία τονίζει πως «η ήττα του Τσίπρα κλείνει μία χρυσή περίοδο της εναλλακτικής αριστεράς», κάνοντας έναν παραλληλισμό με την καθοδική πορεία των Podemos στην Ισπανία--η κοινή φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάβλο Ιγκλέσιας στη Μαδρίτη του 2014, σε εποχές που οι παρατάξεις τους πρόβαλλαν ως το μέλλον, είναι ενδεικτική. «Κανείς δεν τολμά μία επίθεση στον ουρανό σήμερα στην Ευρώπη. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καταδεικνύει την καθοδική τάση της επικαλούμενης εναλλακτικής αριστεράς στο σύνολό -ή σχεδόν--της ηπείρου μας», τονίζει.

Από την πλευρά της, η άλλη μεγάλη εφημερίδα της Καταλονίας, η El Periodico τονίζει στον τίτλο της πως «Ο Τσίπρας χάνει καθαρά τις εκλογές από τον Μητσοτάκη», συνοδεύοντάς τον με αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων των κομμάτων και από μία λεπτομερή παρουσίαση των προγραμμάτων και χαρακτηριστικών των παρατάξεων, περιλαμβανομένων και των δύο νέων κομμάτων, που θα αποτελέσουν τη νέα Βουλή στην Ελλάδα.

Γερμανία

Ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι «ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τότε θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών».

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει: «Αν και ο Μητσοτάκης ανήκει σε μία από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

«Στην Ελλάδα μία παλαιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επιχείρησε να δελεάσει τους ψηφοφόρους με αδέξια προεκλογικά δώρα της τελευταίας στιγμής, μοίρασε επιδόματα και υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα παρήλθαν οι εποχές που είχαν αποτέλεσμα κάτι τέτοιες ελεημοσύνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι πάνω από όλα μία σαφής απόρριψη του λαϊκισμού. Αυτή είναι η ουσιαστική σημασία τους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Αλέξης Τσίπρας: ο επαναστάτης που έγινε πραγματιστής» επιγράφεται ο απολογισμός της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung (NZZ). Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μετά την εκλογική ήττα είναι «μάλλον απίθανο να βυθιστεί στην αφάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κόμματα διαμαρτυρίας. Επιστρέφοντας στις ριζοσπαστικές ρίζες του το κόμμα δεν έχει παρά ελάχιστα να κερδίσει.

Μάλλον θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τη θέση του ως ηγετική δύναμη αριστερά του Κέντρου, ώστε να κληρονομήσει οριστικά το άλλοτε κραταιό, σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ».

Οι Έλληνες ψηφοφόροι έδειξαν ηχηρά την πόρτα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, και άνοιξαν το δρόμο για το συντηρητικό αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από τότε που η χώρα εξήλθε από την οικονομική κρίση, αναφέρει από την πλευρά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 39,7% μετά την καταμέτρηση των τεσσάρων πέμπτων των ψήφων. Αυτό μεταφράζεται σε 158 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, 82 περισσότερες σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, επισημαίνει το DPA. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 31,6% και 86 έδρες, 63 λιγότερες σε σχέση με το απερχόμενο κοινοβούλιο.

Με το ποσοστό αυτό η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού», εξηγεί το Γερμανικό Πρακτορείο, προσθέτοντας:

«Οι χθεσινές εκλογές δείχνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στον κ. Τσίπρα έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που αναγκάστηκε να εφαρμόσει».

Στο ζήτημα των δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τα επόμενα χρόνια στέκεται αναπόφευκτα στο ρεπορτάζ της και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να «επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, οι οποίοι όμως προσκρούουν στην υψηλή φορολογία. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Εάν οι δανειστές δεν αφήσουν στην Αθήνα περιθώριο ελιγμών και η νέα κυβέρνηση θα απογοητεύσει τις προσδοκίες για μια αισθητή ανάκαμψη».

Ιταλία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε και προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο ιταλικός Τύπος τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας σχεδόν όλες στη ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τέλος στην 4χρονη περίοδο μίας αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.

«Εκλογές στην Ελλάδα: κέρδισε ο Μητσοτάκης. Ήττα του Τσίπρα που αψηφούσε τη λιτότητα και συγκρούσθηκε με την Ευρώπη», τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ιταλία Corriere della Sera.

Όπως τονίζει στο ίδιο άρθρο «ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την πλειοψηφία, αλλά δεν είναι ένας ηττημένος πολιτικός. Σε σχέση με το 23% των Ευρωεκλογών, η ανάκαμψή του ήταν σημαντική. Η διαφορά με το πρώτο κόμμα υπάρχει, αλλά δεν είναι τεράστια. Ο Τσίπρας, που από χθες ξαναρχίζει τη σταδιοδρομία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι όμως ένας πολύ ριζικά διαφορετικός ηγέτης από εκείνον που είχε θριαμβεύσει το 2015. Όχι πια πολεμιστής, με τίποτα επαναστάτης, αλλά πραγματιστής, ευέλικτος και σχεδόν τεχνοκράτης». Το άρθρο συνεχίζει απαριθμώντας τους λόγους που ώθησαν τους Έλληνες να στρέψουν τα νώτα τους στην πολιτική που ενσάρκωνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Ελλάδα: ο θρίαμβος του Μητσοτάκη, ένας τραπεζίτης στην κυβέρνηση. «Λιγότεροι φόροι και πιο υψηλοί μισθοί», είναι ο τίτλος της αντίστοιχης ανταπόκρισης της δεύτερης μεγαλύτερης εφημερίδας στην Ιταλία, της Repubblica. Η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα και στέκεται ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εκλογές στην Ελλάδα: ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τη λιτότητα, οι συντηρητικοί κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία. Έξω η Χρυσή Αυγή», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, που υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τιμωρήθηκε για την «προδοσία» του δρόμου της λιτότητας και των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη», τονίζει η εφημερίδα, που στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής θα μείνει εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η παραδοσιακή εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero υποδέχεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών με τον τίτλο «Ελλάδα, νίκησε καθαρά η δεξιά: τέλειωσε η εποχή Τσίπρα, στη Νέα Δημοκρατία η απόλυτη πλειοψηφία». Η εφημερίδα αναφέρεται «στη νέα εποχή που ανοίγεται, η οποία προοιωνίζει λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Μία νίκη που επιτρέπει στον νέο Έλληνα ηγέτη να κυβερνήσει με μία απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εγγύηση για μία κυβερνητική δράση χωρίς τα ρίγη που ένοιωθαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε αβέβαιες πλειοψηφίες».

Από την πλευρά του, ο ενημερωτικός ιστότοπος huffingtonpost.it προτάσσει τον τίτλο «Ελλάδα, η Ευρώπη σβήνει το όνειρο του Τσίπρα (και της Αριστεράς)», που εξόν από την αναλυτική παρουσίαση του αποτελέσματος των εκλογών, προσθέτει και την άποψη της ιρλανδής βουλεύτριας με το Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον, που τονίζει «η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε κι εμείς», δηλώνοντας τη σημασία που έχει για την ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης η σημασία της ήττας του ελληνικού κόμματος. Επιπλέον, η εφημερίδα φιλοξενεί και μία συνέντευξη της Λουτσάνα Καστελίνα, ιστορικής μορφής της ιταλικής κι ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρούσας στην Αθήνα--μέχρι και στην, τελευταία, συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, για να παραδεχθεί την ήττα του. Η Καστελίνα, όπως υπογραμμίζει ο τίτλος της συνέντευξης, δηλώνει πως « τέτοιο αποτέλεσμα (ΣτΜ σαν του ΣΥΡΙΖΑ) το PD (Δημοκρατικό Κόμμα) ούτε στα όνειρά του. Η Λ.Καστελίνα είναι βέβαιη: Ο Τσίπρας άντεξε». Όπως τονίζεται στην τηλεφωνική της συνέντευξη από την πλατεία του Συντάγματος, η Καστελίνα δηλώνει πως «είναι μία ήττα, αλλά δεν είναι το τέλος μίας εποχής».

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές παρουσιάζεται ιδιαίτερα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Secolo XIX που πρόσκειται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και το Βατικανό. «Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα: καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς. Ήττα της λιτότητας του Τσίπρα», είναι ο τίτλος που επιλέγει η εφημερίδα, τονίζοντας πως «ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε το κόμμα του σε μία καθαρή νίκη που βάζει τέλος στην εποχή της αριστερής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ανοίγει τις πύλες για μία περίοδο μεταρρυθμίσεων, που προαναγγέλλουν λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υπόσχεση του αρχηγού της ΝΔ ότι «θα εργασθεί ακόμα και για όποιον δεν τον ψήφισε».

Αγγλία

«Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε αλλαγή μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας», τιτλοφορείται το άρθρο του BBC για τις ελληνικές εκλογές.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έρχεται τέσσερα χρόνια αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε αιφνιδιαστικά στην εξουσία υποσχόμενο να τερματίσει τη λιτότητα, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

«Όμως οι ψηφοφόροι φάνηκαν να γυρνούν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού υιοθέτησε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα τη διεθνή διάσωση της Ελλάδας», συνεχίζει το BBC.

Ο Μαρκ Λόουεν, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, σχολιάζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε η προσωποποίηση της αλλαγής. Όμως έδωσε πολλές υποσχέσεις, προσθέτει, και υπό την πίεση της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών.

Καθώς «μπαίνει» η εποχή του Μητσοτάκη, ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες της Αριστεράς των τελευταίων τεσσάρων ετών αποχωρεί από τη σκηνή, επισημαίνει ο Λόουεν. Όμως θα ανασυνταχθεί στην αντιπολίτευση και θα περιμένει για να εκμεταλλευθεί όποιο λάθος βήμα κάνει ο νέος ηγέτης της Ελλάδας.

«Σαρωτική νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έδωσαν στο κεντροδεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ηχηρή εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού κατήγαγε σαρωτική νίκη απέναντι στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015», προσθέτει η εφημερίδα.

Παράλληλα, ο Guardian τονίζει ότι το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να περάσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη βουλή.

«Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα του καθώς η συντηρητική Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», σχολιάζει η Independent.

Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα κέρδισαν μια άνετη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, επισημαίνει η εφημερίδα, με τον επικεφαλής του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύεται νέος πρωθυπουργός της χώρας.

CNN: Το τέλος του αριστερού λαϊκισμού

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού», επισημαίνει το CNN.

Ένας φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας σαν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Όμως παρά τα σχέδιά του για μεταρρυθμίσεις, ο Μητσοτάκης προέρχεται από το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που βύθισε την Ελλάδα στην κρίση και το οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν το 2015. Η ψήφος υπέρ της φιλικής προς τις αγορές παλιάς φρουράς είναι επίσης ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον μίας κυβέρνησης που έδωσε πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπόρεσε να τηρήσει, ένα μήνυμα στους λαϊκιστές παγκοσμίως ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και μετά να αλλάξουν ξανά, εξηγεί το CNN.

«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε μία ανάσα από την αποχώρηση από το ευρώ (…) Την Κυριακή ο ηγέτης που συσπείρωσε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν τους διεθνείς πιστωτές, αλλά στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και υπέκυψε στα αιτήματα των τελευταίων για λιτότητα, έχασε στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ένας πρώην ένθερμος αριστερός, υπέστη συντριπτική ήττα», σχολιάζουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί «υπενθύμιση, την ώρα που η Βρετανία οδεύει προς την έξοδο από την ΕΕ, ότι οι ψηφοφόροι σε άλλες χώρες του μπλοκ είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν σε αυτό.

Η αναγέννηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αντίθετη με την τάση που θέλει του Ευρωπαίους συντηρητικούς και τα κεντροδεξιά κόμματα να δυσκολεύονται να κερδίσουν τις εκλογές ή να σχηματίσουν κυβερνήσεις, εκτιμούν οι New York Times.

Τέλος, ο ιστότοπος Politico.eu επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών επιφέρει δεύτερο πλήγμα στην άκρα αριστερά του Αλέξη Τσίπρα μετά τις ευρωεκλογές.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, αυτή είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών που ένα κόμμα έχει κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ωστόσο ο Γιώργος Τζογόπουλος, που διδάσκει διεθνείς σχέσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, εκτιμά μιλώντας στο Politico ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα έχει μέλλον στην πολιτική».

«Δεν πρόκειται για ένα πείραμα που απέτυχε», σημειώνει ο Τζογόπουλος. «Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία επί 4,5 χρόνια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στη διάρκεια της κρίσης».

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν και την ήττα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, τονίζει το Politico. Στο παρελθόν υπήρξε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, όμως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 3% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ