ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το μήνυμα της κάλπης για την επόμενη ημέρα

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Το μήνυμα της κάλπης για την επόμενη ημέρα
EUROKINISSI

Το μήνυμα των ψηφοφόρων στις εκλογές είναι ότι δεν θέλουν πλέον διχασμούς, διαιρέσεις και διακρίσεις, αλλά ενότητα, συνεννόηση και σύνεση.

Τα ποσοστά που χάρισαν την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα ποσοστά που κάνουν ισχυρό τον Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση είναι αυτό που «έδειξε» ο κόσμος με την ψήφο του.

Εκείνο που προέχει είναι να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού πλέον Κυριάκου Μητσοτάκη και να μην ασκήσει ακτιβίστικη αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας όπως έκανε στο παρελθόν.

Ωστόσο η συζήτηση που αργά ή γρήγορα θα ανοίξει είναι το πώς ο Αλέξης Τσίπρας με το ποσοστό που κατάφερε να κρατήσει ( 31,5%) θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ και τι αντιδράσεις θα έχει (αν έχει) στο εσωτερικό της παράταξης όπου λόγω των ποσοστών δύσκολα θα του ασκήσουν κριτική οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση του νέου κόμματος που θέλει να προχωρήσει από τώρα και στο εξής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη, ως νέος πρωθυπουργός, θέλει να κερδίσει το momentum της στιγμής και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της χώρας επιχειρώντας την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και των ξένων, αλλά και των επενδυτών.

Κερδισμένη αρχικά αλλά θα πιεστεί στη συνέχεια αρκετά είναι η Φώφη Γεννηματά, η οποία κατάφερε και κρατήθηκε στο 8,3% που σημαίνει ότι αποφεύγει την εσωκομματική γκρίνια, αλλά θα πρέπει να δει τι θα κάνει από την ενίσχυση των δυνάμεων του κ. Τσίπρα για το ποιος από τους δύο θα είναι ο κυρίαρχος της κεντροαριστεράς. Με τα ποσοστά πάντως που κέρδισε ο κ. Τσίπρας, λογικά ηγεμόνας του χώρου είναι αυτός, άρα θα πρέπει να δούνε στο ΚΙΝΑΛ τι θα κάνουν και πώς θα αντιμετωπίσουν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο φυσικά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προτάσσουν μέχρι στιγμής την ίδια στρατηγική που επέλεξαν και κατά την προεκλογική περίοδο. Η Φώφη Γεννηματά θα έχει διμέτωπο κατά των δύο. Και κατά του πρωθυπουργού και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο σε σημεία που θα κρίνει ότι χρειάζεται συναίνεση θα τη δείχνει και με το παραπάνω, όχι μόνο προς στην κυβέρνηση, αλλά και προς την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα.

Η πίεση που θα ασκήσει ο κ. Τσίπρας με τη μεταμόρφωση του κόμματός του σε νέο ΠΑΣΟΚ προς την κυρία Γεννηματά θα αρχίσει αμέσως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το ποσοστό που κέρδισε είναι πασιφανές ότι δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προέρχονται από το κεντρογενή χώρο που θέλησαν οι ψηφοφόροι του να πάνε μαζί του και όχι με την κ. Γεννηματά.

Επίσης είναι έκδηλο ότι δεν επηρέασε τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μαζί με ορισμένους υποστηρικτές του δεν έδωσαν αγώνα για το ΚΙΝΑΛ αλλά προτίμησαν να παραμείνουν στις εκλογές με σταυρωμένα τα χέρια ελπίζοντας στην πολιτική κατάρρευση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Φυσικά το εκλογικό ποσοστό του 8,3% δεν είναι ποσοστό που θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αν ωστόσο υπολογίσει κανείς τα εκλογικά ποσοστά που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας και μαζί με αυτά προσθέσει τα εκλογικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ τότε στο σύνολο συγκεντρώνει ποσοστό 39,8 με τη Νέα Δημοκρατία μόνη της να βρίσκεται στο 39,9%. Η απόλυτη ισορροπία δηλαδή και ο απόλυτος δικομματισμός, αλλά και η απόλυτη εντολή των ψηφοφόρων τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στους δύο αρχηγούς της κεντροαριστεράς να συνεννοηθούν για τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα και όχι να υπάρχει μεταξύ τους αντιπαράθεση και διαχωρισμός των πολιτών.
Ήδη δέκα χρόνια στα μνημόνια και την κρίση είναι αρκετά για να συνεχίσουν να κινούνται στον ίδιο καμβά κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Οι πλέον ψύχραιμοι και των τριών κομμάτων ξέρουν ότι, όχι πολύ αργά, θα αναγκαστούν να βαδίσουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών και έτσι στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα και που πρέπει να γυρίσει σελίδα, δεν θα παρασυρθούν από τις πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά αντίθετα όλοι μαζί θα επιδείξουν σοβαρότητα, νηφαλιότητα και σωφροσύνη. Αυτό επιτάσσει η νέα εποχή αυτό θέλουν οι πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ