ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Ποιες είναι οι αιτίες της μεγάλης νίκης του Μητσοτάκη

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Ποιες είναι οι αιτίες της μεγάλης νίκης  του Μητσοτάκη
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός.

Με την άνετη πλειοψηφία των 158 εδρών μπορεί να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια χωρίς ιδιαίτερα κοινοβουλευτικά προσκόμματα. Πώς όμως φτάσαμε στην πρώτη αυτοδυναμία από το 2009; Ποιες είναι οι αιτίες της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας; Ας δούμε τις σημαντικότερες

Το Μνημόνιο

Δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να έχει εφαρμόσει Μνημόνιο και να μην έχει χάσει τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε τη μοίρα του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν παραδείγματα κυβερνήσεων που να επιβίωσαν προγραμμάτων του ΔΝΤ. Οι πολίτες «τιμωρούν» στις κάλπες τις πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ορθώς έλεγε ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν πιο «ήπιο» από τα προηγούμενα. Ωστόσο, το τρίτο Μνημόνιο ήρθε να προστεθεί στα άλλα δύο και όχι να τα αναιρέσει. Τα πράγματα έγινα ακόμα χειρότερα από τη διάψευση της ελπίδας που πρέσβευε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εκφράσει εκλογικά το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο». Πρόκειται για τους πολίτες που επιθυμούσαν διακαώς την αποπομπή του Αλέξη Τσίπρα από τον πρωθυπουργικό θώκο. Αυτοί οι πολίτες έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες αλλά ενώνονται στην αντίθεση τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στράφηκαν κατά του κ. Τσίπρα για διαφορετικούς λόγους: Άλλοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, άλλοι για το ήθος της εξουσίας κτλ. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και οι κομματικοί αξιωματούχοι υποτίμησαν τη δυναμική αυτού του μετώπου και στην πραγματικότητα έκαναν ελάχιστα για να το διεμβολίσουν.

Η καθαρή γραμμή Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε (για πολλοστή φορά) ότι η ηγεμονία κερδίζεται πρωτίστως στην πολιτική πρόταση και δευτερευόντως στην επικοινωνία. Από το 2016 η Πειραιώς «έπαιξε» το τρίπτυχο «λιγότεροι φόροι – περισσότερες δουλειές – ασφάλεια» με επιμονή και σαφήνεια. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη βρήκε ακροατήρια, αφού έτσι κι αλλιώς ο άξονας του δημόσιου διαλόγου είχε μετατοπιστεί δεξιά μετά τον Ιούλιο του 2015. Στην άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να αναζητεί διαρκώς σημείο ισορροπίας, ακροβατώντας μεταξύ «αριστερού περονισμού» και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Τα λάθη τακτικής

Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε σειρά λαθών τακτικής, με προεξάρχον τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών πριν τις βουλευτικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά «εκλογές δεύτερης τάξης» που ευνοούν την αποδοκιμασία της εκάστοτε κυβέρνησης από τους ψηφοφόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Είναι προφανές ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να πάρει τη νίκη. Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό ότι να οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν μαζί με τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να είχε τεθεί εν αμφιβόλω η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ