ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο υπουργικό συμβούλιο: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Νέο υπουργικό συμβούλιο: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
(EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, είναι ένας έμπειρος πολιτικός, αλλά πολύ περισσότερο ένας εξαιρετικά καταρτισμένος οικονομολόγος με τριβή στα δημόσια οικονομικά και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει «γράψει χιλιόμετρα» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη Κυβέρνηση Σαμαρά.

Ως τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ ήταν και από τους πολιτικούς που με την μετριοπάθεια τους συνέβαλε στο να αμβλυνθούν πολλά από τα κακώς νομοθετημένα και μέτρα των θεσμών και του ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο Μνημόνιο.

Το βιογραφικό του είναι εξαιρετικά πλούσιο. Κατέχει διδακτορικό Δίπλωμα στην τραπεζική (PhD in Banking) από το Cass Business School του City University και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Master in Business Administration – Μ.Β.Α.), από το Imperial College. Κατέχει δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.).

Δείτε τη gallery με τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης:

Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), του Ιανουαρίου 2015, του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά και στις χθεσινές εκλογές.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής των Ελλήνων.

Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), λέκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2006) και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας (2004), Αθηνών (2002) και City (1999).

Επί δεκαετία έχει στελεχώσει θέσεις ευθύνης σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως η Eurobank (2000-2004) και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (2000). Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, μελέτες σε συλλογικούς τόμους και συμμετείχε σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και οργανώσεων.

Από το 2007 είναι μέλος της Κεντρικής και της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από το Φεβρουάριο του 2015 έως σήμερα ήταν Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι παντρεμένος με την Άρτεμις Πάνου και έχουν μία κόρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ