ΕΛΛΑΔΑ

Το εξωκλήσι του Ναυπλίου που είναι κυριολεκτικά... χωμένο στα βράχια

Το εξωκλήσι του Ναυπλίου που είναι κυριολεκτικά... χωμένο στα βράχια
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Πανηγυρικά εορτάστηκε το Γενέσιον της Θεοτόκου στο ομώνυμο εκκλησάκι στην Καραθώνα Ναυπλίου. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι, κυριολεκτικά χωμένο στα βράχια. Το ναΰδριο αυτό ανήκει στον ενοριακό ναό της Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός ιερουργύντος του πρωτοπρεσβύτερου π. Ελευθερίου Μίχου. Πολλά στοιχεία για το πότε ακριβώς χτίσθηκε και από ποιον δεν υπάρχουν ,πάντως προφορικές μαρτυρίες θέλουν το ναΰδριο αυτό να ήταν μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Τσέλο Αργολίδας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το εκκλησάκι.

Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών ,μιας και το ναΰδριο είναι χτισμένο πάνω στα βράχια, σαν αετοφωλιά και για αυτό λέγεται και Παναγία η κατακεκρυμένη. Τα νεότερα χρόνια την εκκλησούλα αυτή πήραν οι υποδηματοποιοί της Ναυπλίας και την συντηρούσαν και φρόντιζαν για την πανήγυρη της.

Κατόπιν λόγω εξαφάνισης του επαγγέλματος η εκκλησία συντηρείται από τον ιερό ναό Ευαγγελίστρια Ναυπλίου. Εσωτερικά ο ναός ήταν αγιογραφημένος με πιο εμφανή του Ιωάννη του Βαπτιστή, η οποία φέρει και ημερομηνία 1609 μ.Χ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ