ΕΛΛΑΔΑ

Σύνταγμα: Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς

Σύνταγμα: Με Πόντιους Εύζωνες η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στο Σύνταγμα σήμερα επικράτησε συγκίνηση κατά τη διάρκεια της αλλαγής της Προεδρικής Φρουράς.

Λόγω της ημέρας, Πόντιοι Εύζωνες αντικατέστησαν τους τσολιάδες, σε ένα τελετουργικό που παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες, αλλά και ξένοι τουρίστες, οι οποίοι στο τέλος ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Σημειώνεται ότι το βράδυ, το ελληνικό κοινοβούλιο θα φωτιστεί με κόκκινο και μαύρο χρώμα προς τιμήν της Ημέρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, το κόκκινο και το μαύρο «συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος». Σημειώνεται επίσης ότι «Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβαίνει στη συμβολική αυτή πράξη, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον Νόμο 2193/1994.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ