ΕΛΛΑΔΑ

Al Mubaraki: Στην Κέρκυρα το εντυπωσιακό ξύλινο σκάφος από το Κατάρ

Al Mubaraki: Στην Κέρκυρα το εντυπωσιακό ξύλινο σκάφος από το Κατάρ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Παλιό λιμάνι της Κέρκυρας το 40μετρο παραδοσιακό ξύλινο σκάφος του Κατάρ, που ξεκίνησε το ιδιαίτερο ταξίδι του πριν από δύο μήνες, με σκοπό την προώθηση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA 2022.

Στο Παλιό λιμάνι της Κέρκυρας το 40μετρο παραδοσιακό ξύλινο σκάφος του Κατάρ, που ξεκίνησε το ιδιαίτερο ταξίδι του πριν από δύο μήνες, με σκοπό την προώθηση της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA 2022.

Με αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Kατάρ -«Κatara»- υλοποιεί ένα διετές ταξίδι προώθησης της διεθνούς διοργάνωσης σε χώρες του Αραβικού κόλπου, του Ινδικού Ωκεανού και της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα σκάφος-μουσείο, που αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα της θαλάσσιας κληρονομιάς του Κατάρ, τη ναυτική του παράδοση και συνάμα τον πολιτισμικό χαρακτήρα της χώρας.

Το Al Mubaraki, όπως ονομάζεται το σκάφος, κατασκευάστηκε το 1983 και είναι μοναδικό στο είδος του καθώς συνδυάζει τη ναυτική κληρονομιά του Κατάρ με τη σύγχρονη τεχνολογία της ναυσιπλοΐας. Για το 2019 θα διανύσει συνολικά 4.000 ναυτικά μίλια, με στόχο να επισκεφθεί, για φέτος, έντεκα συνολικά λιμάνια.

Στην Ελλάδα έδεσε στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου, της Αθήνας και τώρα βρίσκεται στην Κέρκυρα που αποτελεί και τον τελευταίο προορισμό εντός των ελληνικών υδάτων.

«Αυτό το ταξίδι γίνεται για να προάγουμε τη χώρα μας και τον πολιτισμό της και φυσικά για να προάγουμε το Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA που θα διεξαχθεί στη χώρα μας το 2022. Φέτος το καράβι μας ταξιδεύει σε πέντε χώρες στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ, μετά την Κέρκυρα, θα επισκεφθεί την Αλβανία και την Κροατία και, τέλος, θα φτάσει στην Ιταλία, που είναι και ο τελευταίος προορισμός για το 2019», ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης του Κατάρ στην Ελλάδα, Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ. Και πρόσθεσε: «Σήμερα, στην Κέρκυρα, είναι η τελευταία στάση στην Ελλάδα, σε αυτό το πανέμορφο νησί, που είναι αγαπημένος προορισμός πολλών».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, στο νησί βρίσκεται από χθες το απόγευμα και ο πρώην εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερα συμπάθεια για την Κέρκυρα, την οποία επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο.

Όσο για το 2022 και τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ντόχα, ο Καταριανός πρέσβης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρόκειται να είναι ένα μοναδικό ποδοσφαιρικό γεγονός στον κόσμο».

«Το υποσχεθήκαμε στον κόσμο. Έχουμε σχεδιάσει να είναι ένα μοναδικό World Cup που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε σε όλη την υφήλιο. Αυτό το πλάνο σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ. Ελπίζουμε να σας δούμε το 2022 στη χώρα μας», τόνισε ο Αμπντουλαζίζ Αλί Αλ Ναάμ, που έφτασε στην Κέρκυρα συνοδευόμενος από αξιωματούχους της πρεσβείας του Κατάρ στην Αθήνα.

Κατά την άφιξή του στην Κέρκυρα, το Al Mubaraki υποδέχθηκε ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Νικολούζος, και πλήθος κόσμου που θέλησαν να επισκεφθούν το μοναδικό ξύλινο καράβι του Κατάρ και να φωτογραφηθούν με το πλήρωμά του.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Φιλαρμονική Καποδίστριας και το χορευτικό συγκρότημα «Λαοδάμας», ενώ τα λευκά περιστέρια που άφησαν ελεύθερα οι ναυτικοί του Al Mubaraki πέταξαν ψηλά στον ουρανό του Ιονίου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κέρκυρα, το σκάφος θα είναι επισκέψιμο για το κοινό, ενώ την Τρίτη θα αναχωρήσει για τους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ