ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Ένα νέο πάρκο-τσέπης (pocket park) στην Άνω Κυψέλη

Δήμος Αθηναίων: Ένα νέο πάρκο-τσέπης (pocket park) στην Άνω Κυψέλη

Ένα πάρκο γειτονιάς, πραγματικό στολίδι παραδόθηκε σήμερα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της  Άνω Κυψέλης από τον Δήμο Αθηναίων

Πρόκειται για έναν χώρο που διεθνώς αποκαλείται “pocket park” (πάρκο τσέπης), είναι το πρώτο που δημιουργείται από τον Δήμο Αθηναίων και αποτελεί ανάσα δροσιάς για την γειτονιά αλλά ταυτόχρονα δίνει υπέροχο χρώμα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή της πόλης.

Τα πάρκα αυτά είναι ανοιχτοί χώροι, προσβάσιμοι στο κοινό, που συμβάλουν στην αναβάθμιση των περιοχών που δημιουργούνται και την επανοργάνωση του αστικού και κοινωνικού ιστού σε επίπεδο γειτονιάς.

Στην Άνω Κυψέλη -και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ευδοκίας και Καρτερίας, δημιουργήθηκε αυτό το μικρό πάρκοανθόκηπος με τη φύτευση πολλών διαφορετικών αντιπροσωπευτικών φυτικών ειδών. Πρόκειται για έναν τοπικό πνεύμονα πρασίνου, έναν κήπο αφιερωμένο στην ποικιλομορφία που θα προσφέρει η πλούσια ανθοφορία φυτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα επιμέρους παρτέρια οριοθετούνται από χαμηλό αειθαλή φυτοφράκτη (μυρτιά μικρόφυλλη), έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος προς αυτά, ενώ με τη φύτευση αναρριχώμενων και ανθοφόρων θάμνων η μια πλευρά μετατρέπεται σε κάθετο πράσινο κήπο. Επιπλέον, στο πάρκο υπάρχουν ειδικές πινακίδες δίπλα σε κάθε φυτό που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα την ταυτότητά του, καθώς επίσης και κατασκευές για φωλιές χρήσιμων εντόμων.

Το πάρκο-τσέπης της Άνω Κυψέλης το οποίο θα αγκαλιαστεί από όλη τη γειτονιά καθώς αποτελεί ένα μικρό «παράθυρο» στη φύση για τους κατοίκους της, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» και δημιουργήθηκε με δωρεά του Deloitte Foundation. Το Deloitte Foundation είναι το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της Deloitte Ελλάδος, που στηρίζει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ένας από τους βασικούς πυλώνες δράσεων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία αρκετών ακόμα τέτοιων πάρκων, που θα απλώνονται στις γειτονιές της πρωτεύουσας και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Σε αυτή την βεντάλια δράσεων περιλαμβάνεται η ανάκτηση δημόσιων χώρων προς όφελος των πολιτών και η μετατροπή τους σε κοιτίδες πρασίνου, δραστηριοτήτων και δημιουργικότητας των κατοίκων της Αθήνας.

«Η δημιουργία των πάρκων τσέπης, αποτελεί μία από τις πιο ουσιαστικές αστικές παρεμβάσεις που γίνονται στις γειτονιές της Αθήνας. Με αφετηρία την Κυψέλη, δημιουργούμε περισσότερο ελεύθερο χώρο στην καρδιά της καθημερινότητας, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της πρωτεύουσας».

«Στις γειτονιές και τις συνοικίες της πόλης. Είναι μία επιτυχημένη πρακτική που ακολουθούν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την υιοθετούμε για να δημιουργήσουμε τις ανάσες που χρειαζόμαστε», αναφέρει σε δήλωση τουο δήμαρχος Αθηναίων,Κώστας Μπακογιάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ