ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες από την εντυπωσιακή «Πανσέληνο του Καλαμποκιού»

Εικόνες από την εντυπωσιακή «Πανσέληνο του Καλαμποκιού»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Η «Πανσέληνος του Καλαμποκιού» έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της.

Η πανσέληνος θα εμφανιστεί γεμάτη, σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα Ελλάδας 08:10 π.μ. και θα κορυφωθεί την Πέμπτη 3 του μηνός, όταν η Σελήνη θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι από τον ήλιο.

Η Πανσέληνος του Σεπτέμβρη είναι γνωστή με πολλά ονόματα, ενώ το επικρατέστερο φαίνεται να είναι το «Corn Moon», «Πανσέληνος του καλαμποκιού».

Το αποψινό φεγγάρι σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή της φθινοπωρινής περιόδου και έχει πάρει το όνομα του από τους Αμερικάνους ιθαγενείς που έδιναν διαφορετικά ονόματα στην πανσέληνο κάθε μήνα για να μπορούν να αντιλαμβάνονται την πάροδο των εποχών και να τις συνδυάζουν με τα σημαντικά γεγονότα.

Έτσι, το «Corn Moon», αναφέρεται στη συγκομιδή και στο αλώνισμα του καλαμποκιού, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ονομασία είναι το «Fruit Moon», δηλαδή η πανσέληνος των φρούτων, που σηματοδοτεί και αυτή με τη σειρά της την ωρίμανση και τη συγκομιδή των εποχιακών φρούτων.

H πανσέληνος αυτή αποτελεί την ένατη πανσέληνο του έτους από τις 13 συνολικά και την τελευταία του καλοκαιριού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επόμενη πανσέληνος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ