ΕΛΛΑΔΑ

Μαραθώνιος: Ξεκίνησε η μεγάλη αθλητική διοργάνωση - Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης

Μαραθώνιος: Ξεκίνησε η μεγάλη αθλητική διοργάνωση - Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης
INTIME

Με σύμμαχο τον ηλιόλουστο αθηναϊκό ουρανό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (13/11), η τελετή έναρξης του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου. Στις 17:00 πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση του αγώνα των 10.000 μέτρων, με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 38ης διοργάνωσης. 

Πρόκειται για την εκδήλωση που σημαίνει επίσημα την έναρξη των εκδηλώσεων του 38ου Μαραθωνίου της Αθήνας όχι μόνο για τους 30.000 δρομείς, αλλά και για τους θεατές και τηλεθεατές που θα παρακολουθήσουν τους αγώνες, μέσω της ΕΡΤ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πυρήνα της τελετής αποτέλεσε η εξέλιξη ενός χοροθεατρικού δρώμενου στο οποίο συμμετείχαν 30 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθέατρου ART της Αρτέμιδος Ιγνατίου, το οποίο επιχείρησε την καλλιτεχνική αναπαράσταση της ιστορικής μάχης. Η αφήγηση που συνόδευσε το δρώμενο βασίστηκε στα ιστορικά γεγονότα της μάχης του Μαραθώνα, όπως παραδίδονται από τις αρχαίες πηγές.

Μετά το πέρας της μάχης, οι Ελληνίδες γυναίκες, τίμησαν τους πεσόντες, μέσα από έναν θρήνο σε κυκλικό χορό. Εν συνεχεία ο Ημεροδρόμος ξεκίνησε την πορεία του προς την Αθήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης αλλά και της υπέρβασης, αναφωνώντας το θρυλικό «Νενικήκαμεν».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η ευρωβουλετής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η βουλετής της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Μωραϊτης, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, ο τέως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο δήμαρχος Σαρωνίδας, Πέτρος Φιλίππου και ο Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Ζαννιάς.

«Σας καλωσορίζω όλους σε αυτό τον ιερό τόπο που πιότερο του αρμόζει στη σιωπή και στην περισυλλογή. Δεν μπορώ να κρύψω τη συγκίνησή μου για τη μοναδική τιμή να αναλάβω να πω δυο λέξεις σήμερα. Όμως, θα σταθώ στην επιτυμβία πλάκα. “Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν”. Την ιστορία κυρίες και κύριοι την ξέρουμε όλοι. Θα μπορούσε κάλλιστα η επιτύμβια πλάκα να γράφει σκέτο ''Αθηναίοι'' και θα απέδιδε την πραγματικότητα. Όταν, όμως, αποφασίζεις να πεις όχι στην επιβολή και στην υποταγή, στο όνομα των ιδανικών και των αξιών που υποστηρίζεις και πιστεύεις τότε -ναι- προμάχεσαι εν ονόματι όλων που καθημερινά μάχονται ανώνυμα για τις ίδιες αξίες και τα ιδανικά. Η Ιστορία στη μακραίωνη διαδρομή της γράφτηκε και κινήθηκε από αυτά τα “Όχι” χιλιάδων, εκατομμυρίων ανώνυμων συνανθρώπων μας που πίστεψαν ότι η σύντομη διαδρομή τους σε αυτή τη ζωή δεν εξαντλείται απλά στην επιβίωση. Θεώρησαν εαυτούς απαραίτητο λιθαράκι στο λιθόστρωτο της Ιστορίας. Το “Νενικήκαμεν” δεν αφορούσε και δεν αφορά απλά σε μία μάχη. Είναι διαχρονικό και σηματοδοτεί την τελική νίκη του ανθρώπου για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, αλληλέγγυο. Τα 42.195 μέτρα είναι χιλιοστό το χιλιοστό η πορεία της ζωής μας. Και αν κάποια στιγμή κουραστούμε, απογοητευτούμε ή κιοτέψουμε επιτρέψτε μου να απευθύνω τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη ως χρέος σε αυτούς που σήμερα τιμάμε: “Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μοναχός μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω. Καλό αγώνα», είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε:

«Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να συγχαρώ θερμά, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, την Πρόεδρο κ. Σοφία Σακοράφα, τους διοργανωτές του φετινού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, και όλους όσοις εργάστηκαν και ιδιαιτέρως τους εθελοντές μας. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση που κάθε χρόνο δημιουργεί ρεκόρ, θέτοντας -με τρόπο ηχηρό- σε πρώτο πλάνο το όνομα της Ελλάδας στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Ο Μαραθώνιος δρόμος εμπνέει μέσω της αποφασιστικότητας, της επιμονής, της αφοσίωσης, της αγωνιστικότητας, της συνέπειας και της πίστης στον τελικό στόχο: αυτόν του τερματισμού, της ολοκλήρωσης, της δικαίωσης της σκληρής προσπάθειας. Ο Μαραθώνιος έγινε αφορμή για να γιγαντωθεί διεθνώς ένα δρομικό κίνημα, που ανέκαθεν θα ανατρέχει στα βήματα του Σπύρου Λούη, του μεγάλου νικητή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Εκεί που η νίκη του έμεινε, στο πέρασμα των αιώνων, ως η επικράτηση του πείσματος, της ανιδιοτέλειας και της απλότητας. Η διοργάνωση του Μαραθώνιου αποτελεί πρότυπο για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο αθλητικός τουρισμός, καθώς και για το πώς ο αθλητισμός αποτελεί έναν ισχυρό τομέα που έχει εξαιρετική δυναμική και σημαντικές προοπτικές για τον πολιτισμό, την οικονομία, τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Γίνεται αντιληπτό ότι η διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου, αποτελεί ύψιστη τιμή, αλλά και μέγιστη ευθύνη, καθώς καλούμαστε να φανούμε αντάξιοι της βαριάς κληρονομιάς μας και να την εξελίξουμε, πατώντας στις αρχές και τα ιδανικά εκείνων που έδωσαν λαμπρό μήνυμα αυταπάρνησης, όπως οι αγωνιστές της ομώνυμης μάχης του 490 π.Χ. Επιπλέον, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι για εμάς απλώς ένας ιστορικός αγώνας δρόμου. Πρόκειται, ταυτόχρονα, για ένα πολιτιστικό, τουριστικό και κοινωνικό γεγονός με κέντρο την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ένας δυναμικός μοχλός και υπόδειγμα για την ανάπτυξη τομέων που μπορούν να δώσουν έναυσμα στην οικονομία, μέσω παράλληλων δράσεων και ώθησης του αθλητικού τουρισμού, καθώς πρόκειται για διοργάνωση που προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Είναι άξια συγχαρητηρίων και η πρωτοβουλία των διοργανωτών με τα συλλεκτικά μετάλλια της διοργάνωσης, που ξεκίνησαν το 2019. Η σύνδεση της ιστορίας με την τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ενσαρκώνουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα της παράλληλης καλλιέργειας σώματος και πνεύματος. Η διοργάνωση του Μαραθώνιου σε μια περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την υφήλιο, με την αυστηρή τήρηση, βεβαίως, των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι ένα μήνυμα νίκης. Μήνυμα νίκης της ζωής απέναντι στην πανδημία, του αγώνα του ανθρώπου να αντιμετωπίσει όλες τις αντιξοότητες και να βγει νικητής, της αέναης προσπάθειας για εξέλιξη και βελτίωση»

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, τονίζοντας τα εξής: «Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών του στίβου είναι συνεχής σε όλη τη χώρα. Ιδιαιτέρως στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας -σε συνεργασία με τον Γιώργο Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής- πασχίζουμε να προχωρήσει η τελική φάση δημοπράτησης, εφόσον υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, όλων των στιβικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας. Επίσης, με το σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη διαβούλευση στη Βουλή αυτή τη στιγμή μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη ρύθμιση πολλών ζητημάτων που αφορούν στο δρομικό κίνημα. Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε με ολοένα και πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτή τη μοναδική διοργάνωση εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τη φήμη της, τόσο για την προβολή της χώρας μας όσο και για την εγκαθίδρυση ακόμα πιο ισχυρής δρομικής νοοτροπίας σε όλους τους πολίτες. Άλλωστε η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας, H σημερινή ημέρα και η αυριανή είναι μία μέρα γιορτής, μία μέρα μοναδική για την αθλητική οικογένεια της χώρας μας, για όλο τον ελληνισμό και φυσικά για την πανέμορφη Αθήνα και για το πανέμορφο Μαραθώνα. Εύχομαι σε όλους υγεία, τερματισμό, χαμόγελα και του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί εδώ. Καλή επιτυχία σε όλους».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, είπε: «Ο Μαραθώνιος Δρόμος δεν είναι απλά μια αναβίωση του ιστορικού κατορθώματος του 490 π.Χ. Είναι ένα διαρκές και παγκόσμιο σύμβολο αφοσίωσης σε έναν στόχο που ξεπερνά τα στενά ανθρώπινα όρια: 42.195 μέτρα. Μια απόσταση και μια διαδρομή που για πολλούς συνανθρώπους μας γίνεται στόχος ζωής. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πολυπληθής συμμετοχή στους μαραθώνιους δρόμους που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, φιλοξενούμε εμείς όλο τον κόσμο. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας μνημονεύοντας το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν, για να δεχτούμε τους δρομείς. Αλλά και για να αναλογιστούμε, με το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, τις σύγχρονες προκλήσεις. Εδώ λοιπόν, στον ιστορικό Μαραθώνα, δίνουμε και εμείς τη δική μας μάχη, για να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες για τον τόπο μας και το περιβάλλον επιλογές. Σε μικρή απόσταση από εδώ κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού. Δεν αξίζει σε έναν τόπο παγκόσμιας εμβέλειας, σε ένα όνομα που ακούγεται με σεβασμό και συγκίνηση παντού στην οικουμένη, να επιτρέψουμε να λειτουργήσει ΧΥΤΑ. Η Ελλάδα αποκάλυψε και παρέδωσε σε όλους τους λαούς τα υψηλά ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης. Σήμερα ας γίνουμε εμείς οι θεματοφύλακές τους, για τις γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς. Ας δώσουμε τη μάχη μας για να ξεφύγουμε από την πανδημία, με σύνεση και πειθώ. Ας τρέξουμε το δικό μας Μαραθώνιο για να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και μαζί την ιστορία μας και την Ανθρωπότητα ολάκερη».

Άναψε η Ιερή Φλόγα

Τη γεμάτη συμβολισμούς τελετή έναρξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου ακολούθησε λαμπαδηδρομία η οποία κάλυψε την απόσταση των 5 χλμ. που χωρίζουν τον Τύμβο μέχρι την Ιστορική Αφετηρία του αγώνα. Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου του Τύμβου μαζί με τον εγγονό του Βασίλη Σεβαστή, Νικόλα, παρέδωσαν τη φλόγα του Μαραθωνίου στους δύο πρώτους λαμπαδηδρόμους: τον εγγονό του αγωνιστή, ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και τον γρηγορότερο Έλληνα στην αυθεντική διαδρομή, Νίκο Πολιά. Ακολούθησαν 16 ακόμη ζευγάρια μέχρι τη στιγμή που ο τέταρτος Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλής και ο γιατρός Θεόδωρος Λουκόπουλος, εκπρόσωπος της ΕΙΝΑΠ από το νοσοκομείο αναφοράς κορωνοϊου, Σωτηρία, άναψαν τον Βωμό που βρίσκεται δίπλα στην αφετηρία. Η φλόγα στον Βωμό θα καίει μέχρι το πέρας της εκκίνησης όλων των δρομέων του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021.

Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον Μαραθώνιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ