ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες για τις τριήμερες εκδηλώσεις της εξέγερσης

Πολυτεχνείο: Άνοιξαν οι πύλες για τις τριήμερες εκδηλώσεις της εξέγερσης
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη, άνοιξαν σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, λίγο μετά τις 9 το πρωί και ήδη στον χώρο καταφτάνουν οι πρώτοι επισκέπτες για να αποτίσουν φόρο τιμής, αφήνοντας λουλούδια στο μνημείο.

Το ίδρυμα θα παραμείνει ανοιχτό για την προσέλευση των πολιτών μέχρι την Τετάρτη, ενώ οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την ίδια ημέρα, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Φέτος λόγω πανδημίας, όπως τονίζει η Σύγκλητος του ΕΜΠ, η οποία συνεδρίασε στις 8 Νοεμβρίου για την προετοιμασία των εκδηλώσεων, θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για τις υγειονομικά ασφαλείς επετειακές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας.

Η προσέλευση στο Πολυτεχνείο, θα γίνεται κανονικά το τριήμερο μέχρι την 17η Νοέμβρη και το ίδρυμα θα μείνει ανοιχτό κατά τον εορτασμό, ενώ θα συστήνεται σε όλους να διατηρούν αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Με μέτρα προστασίας οι εκδηλώσεις

Αναλυτικά, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς κορωνοϊού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου:

Α. Θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του Ιδρύματος, και,

Β. Τα κτήρια του συγκροτήματος , στην Πατησίων, θα είναι κλειστά.

Το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του ιστορικού χώρου στην Πατησίων, θα ανοίγει στις 9 το πρωί και θα κλείνει στις 8 το βράδυ ή νωρίτερα, αν κριθεί σκόπιμο από την Επιτροπή Εορτασμού, για την ασφάλεια του Συγκροτήματος.

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου η κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, θα ανοίξει στις 9 το πρωί και θα κλείσει στη 1 το μεσημέρι, για να πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Η Σύγκλητος, τυπικά, θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση, από τη Δευτέρα στις 9:30 το πρωί μέχρι και την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στις 8 το πρωί, ώστε να εξασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η απαρτία και να είναι δυνατή η λήψη απόφασης ,με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

Δρακόντεια είναι και τα μέτρα ασφαλείας με 6.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, αφού οι Αρχές κρίνουν ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθούν καταλήψεις.

Από το Σαββατοκύριακο ήδη έχουν αυξηθεί οι περιπολίες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι οι φοιτητές της Νομικής Αθήνας προχώρησαν σε τριήμερη κατάληψη από σήμερα έως και τις 17 Νοεμβρίου, η οποία θα μεταφερθεί στον ιστορικό χώρο του ΕΜΠ ώστε να γίνει ο τριήμερος εορτασμός της επετείου.

Αρκετοί ακόμη φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε ανάλογες αποφάσεις μιλώντας για κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, που βάζει την αστυνομία στα αμφιθέατρα και πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, όπως και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΕΣΥ και λήψης περισσότερων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στα Πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ