ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Φωτορεπορτάζ από τη μαζική πορεία μνήμης στο κέντρο της Αθήνας

Επέτειος Γρηγορόπουλου: Φωτορεπορτάζ από τη μαζική πορεία μνήμης στο κέντρο της Αθήνας
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας η απογευματινή κινητοποίηση στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για τη συμπλήρωση 13 χρόνων από τη δολόφονία του 15χρονου μαθητή στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, από σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, μετά από μια φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς του πρώτου -μπροστά στα μάτια των φίλων του- στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. Μία από τις σφαίρες διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο του 15χρονου μαθητή.

Δεκατρία χρόνια μετά, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Αθήνας τιμώντας τη μνήμη του 15χρονου Αλέξη, με συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής. Έντονη και ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας, η οποία νωρίτερα προχώρησε σε τρεις συλλήψεις και 11 προσαγωγές.

«Σπίτια μας είναι όλοι οι δρόμοι που στα σπλάχνα τους κοιμούνται τόσοι σκοτωμένοι» γράφει το πανό στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από τα Προπύλαια λίγο πριν τις 19:00 και ολοκληρώθηκε στις 20:00, με πλήθος κόσμου να κατευθύνεται προς τα Εξάρχεια. Στις 21:00 έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ