ΕΛΛΑΔΑ

Καρέ καρέ οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης της νεαρής φάλαινας στον Άλιμο

Καρέ καρέ οι αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης της νεαρής φάλαινας στον Άλιμο
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Την περίθαλψη και διάσωση της νεαρής τραυματισμένης φάλαινας που εμφανίστηκε φανερά αποπροσανατολισμένη να πλέει στα ρηχά νερά Αλίμου, το πρωί της Παρασκευής, έχουν αναλάβει ειδικοί, κτηνίατροι και εθελοντές. 

Η κατάσταση της υγείας της κρίνεται πολύ σοβαρή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε νεότερη ενημέρωσή του, από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα. Έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί.

Νωρίτερα, όπως δήλωσε στο CNN Greece η Αναστασία Κομνηνού, συντονίστρια της επιχείρησης και καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με βάση το μέγεθός της (περίπου 3,5 μέτρα) πρόκειται για νεαρό θηλαστικό, καθώς τα συγκεκριμένα κήτη μπορούν να φτάσουν και τα εννέα μέτρα.

«Έχουν γίνει όλες οι θεραπευτικές αγωγές που πρέπει να κάνουμε και είμαστε σε αναμονή. Πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά γιατί το κήτος έχει πολύ σοβαρά θέματα απ’ ό,τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις.», τονίζει η καθηγήτρια και συνιδρύτρια του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών, Αρίων.

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα που μιλούν για «εγκεφαλίτιδα», είπε:

«Για να μιλήσουμε για εγκεφαλίτιδα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις που θέλουν και πέντε ημέρες. Αυτό είναι αυθαίρετο συμπέρασμα».

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για ένα «φοβερό κάταγμα στη γνάθο, το οποίο δεν έγινε σήμερα, αλλά μπορεί να είναι των προηγούμενων ημερών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ