ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος Ουκρανία: Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα κατά της ρωσικής εισβολής

Πόλεμος Ουκρανία: Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα κατά της ρωσικής εισβολής
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Μεγάλη συγκέντρωση κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Σύνταγμα.

 

Η πλατεία Συντάγματος, γέμισε από ανθρώπους που κρατώντας τη σημαία της Ουκρανίας, διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο πόλεμο και την συμπαράστασή τους στον Ουκρανικό λαό.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών, που καλεί «τις φίλες και τους φίλους της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη χώρα μας, από κάθε εθνικότητα, να διαδηλώσουν κατά της βάρβαρης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και υπέρ της αντίστασης του ουκρανικού λαού».

Το «παρών» σε αυτή την πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών, θα δώσουν και εκπρόσωποι κοινοτήτων από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία στην Ελλάδα, ενώ θα τοποθετηθούν ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Χρήστος Χωμενίδης και γνωστοί διεθνολόγοι.

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας, έχουν προγραμματιστεί συνδέσεις με βουλευτές και μαχητές στο Κίεβο αλλά και με τις αντίστοιχες διαμαρτυρίες σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

«Είμαστε με την Ουκρανία»

Το hashtag της εκδήλωσης είναι #MεΤηνΟυκρανία, ενώ οι διοργανωτές στο κάλεσμά τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Η Ουκρανία, μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική, δίνει σήμερα αγώνα ύπαρξης, για την ανεξαρτησία, την ελευθερία και το δικαίωμά της να αποφασίζει η ίδια για την τύχη της.

Αντίθετα, η Ρωσία, που της επιτέθηκε αναιτιολόγητα και βάναυσα, βρίσκεται κάτω από τα δεσμά ενός τυράννου, που φτύνει τη δημοκρατία, κατάργησε την ελευθερία του τύπου, το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των πολιτών της χώρας. Ο Πούτιν είναι στυγνός δικτάτορας με αυτοκρατορικές βλέψεις, που δολοφονεί, φυλακίζει, και εξαφανίζει πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους, διανοούμενους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, και απλούς πολίτες που του ασκούν κριτική.

Οι στρατιές των χάκερς του, και οι πληρωμένοι πράκτορές του σε όλες τις δυτικές χώρες, δυστυχώς και στην Ελλάδα, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στη Δύση για να αποσταθεροποιήσουν τις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες και την παγκόσμια σταθερότητα και να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις για τη βαρβαρότητα της εισβολής.

Κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, κάθε φίλος της ελευθερίας, είναι σήμερα με τον αγωνιζόμενο Ουκρανικό λαό. Αλλά ως κάτοικοι της Ελλάδας, Έλληνες και μη, και ως Ευρωπαίοι, έχουμε μια παραπανήσια υποχρέωση να στηρίξουμε τον αγώνα της Ουκρανίας. Ο Πούτιν, με την εισβολή του, φέρνει για πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια τον πόλεμο στην Ευρώπη, αναβιώνοντας τους χειρότερους εφιάλτες του αιματοβαμμένου παρελθόντος. Και αν πέσει η Ουκρανία, θα κινδυνεύσουν όχι μόνο οι άλλες χώρες που ξέφυγαν από τον σοβιετικό ζυγό, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής, η Σουηδία, η Φινλανδία, και βέβαια ολόκληρη η Ευρώπη που του στέκεται αντίμαχη.

Είμαστε με την Ουκρανία γιατί θέλουμε να μάθουν οι δικτάτορες όλου του πλανήτη ότι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες μπορούν να μετατραπούν σε νεκροταφεία των φιλοδοξιών τους.Είμαστε με την Ουκρανία γιατί θέλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον και των δικών μας παιδιών, από τις ορέξεις κάθε τυράννου.

Την Τρίτη 1 Μαρτίου, στις 6μμ οργανώνουμε μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με κάλεσμα σε όλους τις Ελληνίδες και τους Ελληνες που αγαπούν και θέλουν να προφυλάξουν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευρωπαϊκή μας υπόσταση. Αλλά θα είναι μαζί μας και φίλοι από την Ουκρανία, αλλά και από άλλες χώρες που υπέφεραν ή και απειλούνται από τα αυτοκρατορικά οράματα του Πούτιν, για να ενώσουμε μαζί τους τις φωνές μας.

Πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν επίσης την Τρίτη το ΠΑΜΕ και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι διαδηλωτές αφού έγραψαν αντιπολεμικά συνθήματα στην άσφαλτο των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας κατευθύνθηκαν προς την οδό Πανεπιστημίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ