ΕΛΛΑΔΑ

Eθελοντές δύτες από όλον τον κόσμο ανέσυραν τόνους σκουπιδιών από τον βυθό της Ιθάκης

Eθελοντές δύτες από όλον τον κόσμο ανέσυραν τόνους σκουπιδιών από τον βυθό της Ιθάκης
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Μια ομάδα εθελοντών δυτών από Ελλάδα, Βρετανία, Ουγγαρία, Λίβανο και κυρίως Ολλανδία αποφάσισε να βουτήξει στα φημισμένα γαλαζοπράσινα νερά της Ιθάκης, με στόχο την απομάκρυνση τόνων εγκαταλελειμμένων διχτυών αλιείας, πλαστικών και άλλων θαλάσσιων απορριμμάτων.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι οργανώσεις «Healthy Seas» και «Ghost Diving» ταξίδεψαν στην Ιθάκη για να αντιμετωπίσουν τη θαλάσσια ρύπανση στον βυθό του νησιού.

Σε μόλις οχτώ ημέρες, τον Ιούνιο του 2021, η συντονισμένη προσπάθεια των οργανώσεων απομάκρυνε τις υποδομές ενός επί χρόνια εγκαταλελειμμένου ιχθυοτροφείου, ανασύροντας 76 τόνους από δίχτυα, μέταλλα και πλαστικά.

Φέτος, διοργάνωσαν ένα πρόγραμμα καθαρισμού από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, με τη βοήθεια ντόπιων ψαράδων και εθελοντών δυτών, εστιάζοντας όχι μόνο στο εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο στην παραλία Μακριά Πούντα, αλλά και στο λιμάνι του Βαθύ, καθώς και σε συνολικά 14 διαφορετικές παραλίες της Ιθάκης.

Συνολικά αφαιρέθηκαν περίπου 23,5 τόνοι σκουπιδιών, εκ των οποίων 18,5 τόνοι δίχτυα και 5 τόνοι άλλα θαλάσσια απορρίμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ