ΕΛΛΑΔΑ

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς τα Ιωάννινα - Αναβίωσε το έθιμο «σπάργανα του Χριστού»

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς τα Ιωάννινα - Αναβίωσε το έθιμο «σπάργανα του Χριστού»

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο «σπάργανα του Χριστού» στην πόλη των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος του Κάστρου και που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται και φτιάχνουν αυτό που κάποτε θεωρούνταν το γλυκό της οικογένειας.

Πάνω σε μία πυρακτωμένη μαυρόπλακα τοποθετείται με «τέχνη» χυλός και οι κάτοικοι ψήνουν τηγανίτες.

Ηπειρώτικες μελωδίες με τη συνοδεία κλαρίνων αντηχούν στη μικρή πλατεία του Κάστρου, ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, συμμετέχει στη χαρά, γιορτάζει και ανταλλάσσει ευχές.

Οι γυναίκες από το 4ο ΚΑΠΗ του Κάστρου, ετοιμάζουν τον χυλό από αλεύρι, νερό και αλάτι. Παράλληλα, ανάβουν τη φωτιά για να πυρακτωθεί καλά η μαυρόπλακα. Οι τηγανίτες χρειάζονται περίπου 10 λεπτά ψήσιμο και μετά μπαίνουν στο μέλι με τα τριμμένα καρύδια.

Όπως λένε κάποιες γυναίκες, όταν ήταν παιδιά, στα χωριά ειδικά, τα σπάργανα ήταν το γλυκό της οικογένειας, καθώς «τα παλιά τα χρόνια δεν υπήρχαν ζαχαροπλαστεία και οι νοικοκυρές ευρηματικές, έφτιαχναν γλυκίσματα».

Με τη συνοδεία κλαρίνων νεαρές γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές ψάλλουν τα κάλαντα για τα «σπάργανα του Χριστού».

Το έθιμο, οι παλαιότερες γενιές, το τηρούσαν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο κάθε σπίτι.

Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει λίγο νωρίτερα, ώστε να έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν σχολεία της πόλης, για να γνωρίσουν οι μαθητές τις παραδόσεις του τόπου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ