ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλης αξίας η ανακάλυψη του αγάλματος της Θεάς Κυβέλης

Μεγάλης αξίας η ανακάλυψη του αγάλματος της Θεάς Κυβέλης
Daily Sabah

Ένα εύρημα μεγάλης αξίας, ένα άγαλμα της θεάς Κυβέλης 2.100 ετών ανακάλυψαν Τούρκοι αρχαιολόγοι στα Κοτύωρα του Πόντου. Το σπάνιο εύρημα, ύψους 1,10 μέτρων και βάρους 200 κιλών που αναπαριστά τη θεά Κυβέλη καθισμένη στο θρόνο της, βρέθηκε σχεδόν άθικτο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί στην επαρχία των Κοτυώρων (Όρντου).

Πρόκειται για το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που εντοπίζεται στην περιοχή και μάλιστα στην αρχική του θέση. Εντοπίστηκε από ομάδα 25 αρχαιολόγων με επικεφαλής τον πρόεδρο του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητή Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ.
Όπως επισημαίνει ο Σενγιούρτ, το άγαλμα βρέθηκε σχεδόν άθικτο, μετά την πτώση του τείχους του φρουρίου του Κουρούλ κατά τη διάρκεια επιδρομής Ρωμαίων στρατιωτών.

«Συνεχίζουμε τη δουλειά μας χωρίς σταματημό. Αυτό το άγαλμα μας έδειξε επίσης ότι το φρούριο του Κουρούλ ήταν υψίστης σημασίας στους αρχαίους χρόνους», σημείωσε ο καθηγητής.

Το ιστορικό εύρημα, που ήρθε στο φως έξι χρόνια μετά την πρώτη ανασκαφή στην περιοχή, αναμένεται να μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Κοτυώρων.

Η θεά Κυβέλη, γνωστή μεταγενέστερα στους Έλληνες ως Ρέα ήταν θεά γενικά της ευημερίας και της γονιμότητας. Ήταν κόρη του Ουρανού και της Γης και θεωρούνταν η θεά της γης και η μητέρα των θεών. Με τον Κρόνο απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Οι ανασκαφές στην περιοχή συνεχίζονται, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος, το φρούριο θα μετατραπεί σε υπαίθριο μουσείο στο κοντινό μέλλον, συμβάλλοντας στον τουρισμό της πόλης, αλλά και της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ