ΕΛΛΑΔΑ

3ος Πλους Τριήρους "Ολυμπιάς"

3ος Πλους Τριήρους "Ολυμπιάς"
Λευτέρης Παρτσάλης

Ένας ακόμη πλους της Τριήρους "ΟΛΥΜΠΙΑΣ" ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 με τη συμμετοχή 131 κωπηλατών και 40 επιβατών.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στον τρίτο πλου Τριήρους «Ολυμπιάς» και ένιωσαν την συγκίνηση της κωπηλασίας μιας αρχαίας Τριήρους στα νερά του Σαρωνικού.

Η τριήρης 'ΟΛΥΜΠΙΑΣ' ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 1985 και περατώθηκε τον Ιούλιο του 1987. Τα σχέδια για την κατασκευή της παρασχέθηκαν από το 'Trireme Trust' της Βρετανίας, ενώ τα απαραίτητα κονδύλια διατέθηκαν από το ΠΝ. Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας.

Το 1997 το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) αποφάσισε την χρήση της μόνο σαν έκθεμα και όχι για πλόες. Η τριήρης μεταφέρθηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Τροκαντερό όπου παρέμεινε ως έκθεμα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, το πλοίο παραδόθηκε προς χρήση στο Δήμο Πειραιά και μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα το βράδυ της 11ης Αυγούστου.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 αποφασίστηκε η τοποθέτηση της Τριήρους ως έκθεμα στον ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης και η υπαγωγή της στο Θ/Κ Αβέρωφ ως οργανικό τμήμα αυτού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ