ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος και πολιτικά στελέχη

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος και πολιτικά στελέχη
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Την ενοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου και έξι ακόμη πολιτικών στελεχών για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματαθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής.

Νωρίτερα, την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη.

Η ανάγνωση της απόφασης για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματαθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής.

Τα στελέχη αυτά θεωρούνται ο «σκληρός πυρήνας» της Χρυσής Αυγής.

Μετά την απόφαση αυτή, η πιθανότητα τα στελέχη αυτά να οδηγηθούν στη φυλακή είναι μεγάλη.

Επιπλέον, ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για τους: Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Μίχο, Στάθη Μπούκουρα, Κώστα Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγο, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιο Ζησιμόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση.

Κατά την ώρα της απόφασης έξω από το Εφετείο Αθηνών κυριάρχησαν χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα, κάθε φορά που ακουγόταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων.

Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Ωστόσο αμέσως σημειώθηκε έντασηενώ ακολούθησαν πετροπόλεμος, χημικά και μολότοφ.

Ένοχος ο Ρουπακιάς για τη δολοφονία Φύσσα

Λίγο νωρίτερα το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα.

Για τη δολοφονία Φύσσα ένοχοι κρίνονται οι: Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος,
Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και
Αριστοτέλης Χρυσαφίτης

Όσον αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι ένοχοι.

Σχετικά με την επίθεση στους μετανάστες στην Σκάλα, τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι.

Επεισόδια στην οδό Λουκάρεως

Ειδικότερα, σημειώθηκαν επεισόδια και ρίψη κρότου-λάμψης, χημικών και δακρυγόνων. Η αύρα της αστυνομίας κάνει ρίψεις νερού.

Τη στιγμή της ανακοίνωσης ότι το δικαστήριο κρίνει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, χιλιάδες κόσμου ξεκίνησε να πανηγυρίζει. Στο ύψος της οδού Λουκάρεως, περίπου πέντε πλαστικά μπουκάλια νερού πετάχτηκαν προς τις παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, με την Αστυνομία να προχωρά στη ρίψη κρότου-λάμψης και χημικών.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν με μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, και αντίστοιχα εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.

Από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους (αρχικά 69, καθώς ο Αντώνιος Μπολέτης απεβίωσε), οι 65 αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι 18 -όλοι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος- κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων επτά από αυτούς αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Μόνο τρεις κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το βασικό αδίκημα που αφορά στην εγκληματική οργάνωση.

Ρεπορτάζ: Αγάπη Βαρούνη, Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης, Μάγδα Μπακούση, Σπύρος Μελισσάρης

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις: