ΕΛΛΑΔΑ

Live – Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι επικαλέστηκαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών

Live – Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι επικαλέστηκαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η «μάχη» της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής που θα κρίνει ποιοι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:30 και -εκτός απροόπτου- η εισαγγελική πρόταση επί της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, αφού ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων της υπεράσπισης.

Η αναστολή ποινής προβλέπεται αυτοδίκαια σε όσους έχει επιβληθεί ποινή έως 3 χρόνια, ωστόσο για τους καταδικασθέντες με μεγαλύτερες ποινές τον τελικό λόγο για το κατά πόσο θα εκτίσουν ποινή ή θα αφεθούν ελεύθεροι, έχει το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως είναι αβέβαιο κατά πόσο η σημερινή διαδικασία θα οδηγήσει σε απόφαση του δικαστηρίου καθώς η πλειονότητα των κατηγορουμένων επέλεξε, όπως δικαιούται από το νόμο, να καλέσει σε εξέταση μάρτυρες για την στήριξη των αιτημάτων τους.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις μεγάλες ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, τους πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος, καθώς και τους συνεργούς του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα θα οδηγηθεί με βεβαιότητα στη φυλακή προκειμένου να εκτίσει την ισόβια κάθειρξη που του επέβαλε το δικαστήριο.

Τα επιχειρήματα που έχει εγείρει η υπεράσπιση αφορούν την ανεπανόρθωτη βλάβη του συγγενικού τους περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα οι δικηγόροι τους διαμηνύουν ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων. Γι' αυτό και επιστρατεύτηκαν συγγενείς, γείτονες και σύντροφοι των καταδικασθέντων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» τρεις πρώην βουλευτές, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος - ο μόνος από το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.