ΕΛΛΑΔΑ

Στην κρητική γη αναπαύεται ο Μίκης Θεοδωράκης - Χιλιάδες λαού είπαν το ύστατο «χαίρε»

Στην κρητική γη αναπαύεται ο Μίκης Θεοδωράκης - Χιλιάδες λαού είπαν το ύστατο «χαίρε»
CNN Greece

Σε κλίμα συγκίνησης, η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος αναπαύεται πλέον στην κρητική γη. Συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον άνθρωπό τους, τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια του όπως το «Μάνα μου και Παναγιά», την «Άρνηση», αλλά και τη μελωδία του «Ζορμπά».

Η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο του Γαλατά, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη, είχαν παραταχθεί σε όλο το μήκος της διαδρομής που διένυσε η πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου που τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, έως το κοιμητήριο.

Με βουρκωμένα μάτια, ένα παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «αθάνατος» άνθρωποι που τον γνώρισαν ή τον αγάπησαν μέσα από το έργο του, ήταν εκεί για να αποδώσουν τιμή σε εκείνον που όπως τόνισαν «ανέβασε την Ελλάδα λίγο ψηλότερα».

Στην κηδεία παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε νωρίς το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας και πέρασε από τη δημοτική αγορά των Χανίων.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του δήμου που παιάνιζαν συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, πλήθος κόσμου βρέθηκε από νωρίς για να πει το τελευταίο αντίο τον άνθρωπο που έκανε μέσω του έργου του γνωστή την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη σύντομη στάση στη δημοτική αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».

Στο λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη της πόλης πλήθος κόσμου του είπε το τελευταίο «αντίο» με τραγούδια και λουλούδια.

Η σορός μεταφέρθηκε στη συνέχεια στον Γαλατά, στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου για την εξόδιο ακολουθία.

Νωρίτερα, η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων έγινε με τα πόδια με συνοδεία βρακοφόρων και της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων.

Στα Χανιά βρέθηκαν για την υποδοχή της σορού του Μίκη Θεοδωράκη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς και η Αλέκα Παπαρήγα.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς ίσχυσαν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους παρέμειναν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Το CNN Greece κάλυψε το «τελευταίο ταξίδι» του μεγάλου δημιουργού με απ' ευθείας κάλυψη μέσω Live Blog: