ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η πορεία με μαζική συμμετοχή

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η πορεία με μαζική συμμετοχή
CNN GREECE / ΚΩΣΤΑΣ ΠΛΙΑΚΟΣ

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Κώστας Πλιάκος, Λευτέρης Παρτσάλης

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, φορέων, κομμάτων και συλλογικοτήτων ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, η πορεία για την 48η επέτειο εξέγερσης των φοιτητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το κύριο σώμα της πορείας βρέθηκε λίγο μετά τις 18:30 μπροστά από κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ, όπου ακούστηκαν συνθήματα εναντίον των ΗΠΑ.

Λίγο πριν από τις 18:00 οι συμμετέχοντες στην πορεία έφτασαν μπροστά από το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου άρχισαν να τραγουδούν το μουσικό κομμάτι του Νίκου Ξυλούρη «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Παράλληλα, φώναξαν συνθήματα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και κατά του φασισμού.

Σήμερα, τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν στις 08:00 το πρωί με καταθέσεις στεφάνων και λίγο μετά τις 13:30 έκλεισαν.

Ακολούθησε η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Αμέσως μετά, φοιτητές της ΠΑΣΠ ξεδίπλωσαν την αιματοβαμμένη σημαία - σύμβολο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973, φωνάζοντας συνθήματα.

Λίγο μετά τις 17:00 η κεφαλή της πορείας με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν κανονικά μετά από την περσινή αναβολή τους λόγω της πανδημίας, αλλά με την τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας για όλους τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς κορωνοϊού, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΕΜΠ αποφάσισε ότι έως και την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα υπάρξει αυξημένη φύλαξη του συγκροτήματος Πατησίων του ΕΜΠ από την υπηρεσία φύλαξης του ιδρύματος και παράλληλα τα κτίρια του συγκροτήματος, στην Πατησίων, θα είναι κλειστά.

Παρακολουθήστε τις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία όπως τις κατέγραψε το CNN Greece