ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Μαζικό «παρών» στην πορεία της Αθήνας - Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Επέτειος Πολυτεχνείου: Μαζικό «παρών» στην πορεία της Αθήνας - Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Στιγμιότυπο από την κεφαλή της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μαζικό ήταν το «παρών» του κόσμου στην πορεία προς την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την οποία κορυφώθηκαν την Πέμπτη (17/11) οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κόμματα, συλλογικότητες και φορείς, αλλά και απλοί πολίτες ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν το 1973 ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ στην Πάτρα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 17:30 στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Ειδικότερα άγνωστοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικών με μολότοφ στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη βομβίδων κρότου - λάμψης.

Μέχρι στιγμής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 19 προληπτικές προσαγωγές.

Σε ισχύ είναι και οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μετά τις 20:00 άνοιξαν όλοι οι σταθμοί του Μετρό.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:00, ενώ από το πρωί της Πέμπτης, πλήθος κόσμου κατέφθανε για να καταθέσει ένα λουλούδι στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν και στην καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία σε μορφή Liveblog