Liveblog: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Χαλκιδική - Καμένα σπίτια και δραματικές εκκενώσεις
Ανανεώθηκε:
Στρέμματα παρθένου δάσους έγιναν στάχτη από τη φωτιά στη Χαλκιδική
INTIME NEWS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΜετά από ώρες μάχης με τις φλόγες, η εικόνα που παρουσιάζει πλέον η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης (13/8) στη Χαλκιδική, είναι ενθαρρυντική, καθώς με το πρώτο σκοτάδι οι άνεμοι κόπασαν και λίγο μετά τις 9 δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο. Νωρίτερα, χρειάστηκε να εκκενωθούν Σίβηρη και Φούρκα, ενώ πλέον η Πυροσβεστική παλεύει με τις αναζωπυρώσεις. Η κυκλοφορία ανάμεσα στις δύο περιοχές έχει διακοπεί, σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ πάνω από 480 άτομα απεγκλωβίστηκαν διά θαλάσσης.
- Η Πυροσβεστική βρίσκεται «επί ποδός», καθώς επιχειρούν στη Σίβηρη 148 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ και 54 οχήματα, ενώ έχουν διατεθεί 9 Α/Φ και 7 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα.
- Ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα σπεύδουν στην Χαλκιδική. Συγκεκριμένα αεροπορικώς από την Ελευσίνα μεταβαίνουν 20 πυροσβέστες από την Αττική. Οδικώς σπεύδουν: 7 πυροσβέστες από Γιάννενα, 6 πυροσβέστες από την Αλεξανδρούπολη, 6 από την Κοζάνη, 7 από Βόλο, 6 από Καβάλα.
- Στην παραλία Σίβηρης και Φούρκας σκάφη της Πυροσβεστικής, του Λμενικού και ιδιωτών συνέβαλαν σε απεγκλωβισμούς από θάλασσα. Ήδη έχουν απομακρυνθεί πάνω από 480 πολίτες.
- Ήταν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έλαβαν το εξής μήνυμα από το 112 για εκκένωση: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σίβηρη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής απομακρυνθείτε προς Μόλα Καλύβα».
- Περίπου στις 4.00 εστάλη και νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φούρκα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής απομακρυνθείτε προς Σκιώνη».
- Δύο τραυματισμοί πυροσβεστών έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα από το μέτωπο της Χαλκιδικής.