ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Ιονίων νήσων: Χρηματοδότηση 4.500.000 ευρώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

Περιφέρεια Ιονίων νήσων: Χρηματοδότηση 4.500.000 ευρώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Με στόχο την επιπλέον θωράκιση των Ιονίων νήσων από τις φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες αλλά και πυρκαγιές, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπέγραψε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ιόνια Νησιά 2014-2020" που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την ένταξη δύο έργων συνολικού προϋπολογισμού 4.550.000 ευρώ, με δικαιούχο την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιονίων νήσων.

Τα εγκεκριμένα ποσά θα αφορούν την προμήθεια ειδικών διασωστικών οχημάτων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Ιόνια Νησιά με κύριο έργο τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ή έχουν εγκλωβιστεί σε ερείπια κτιρίων, ενώ θα παρεμβαίνουν και σε άλλα συμβάντα διάσωσης αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στο στόλο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας αναμένεται να προστεθούν νέα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα ελαφρού τύπου χωρητικότητας 500 λίτρων νερού, υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα χωρητικότητας 4.000 λίτρων νερού και υδροφόρα οχήματα χωρητικότητας 10.000 λίτρων νερού. Τα οχήματα αυτά θα τεθούν στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και πλημμυρικών φαινομένων.

«Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων στηρίζει έμπρακτα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο της ,στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρικών φαινομένων αλλά και στην αντιμετώπιση των σεισμών, καθώς τα Ιόνια Νησιά είναι μια σεισμογενής περιοχή, με πολλά προβλήματα. Θωρακίζουμε όσο μπορούμε από την πλευρά μας τα νησιά της ΠΙΝ για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δώσαμε την έγκριση για την προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού, άρτιου και πολύ σύγχρονου. Οι δράσεις αυτές γίνονται μετά από συζητήσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα με τον κ. Γεωργακόπουλο για την καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών και έρχονται σε συνέχεια της χρηματοδότησης με 500.000 ευρώ, που είχαμε εξασφαλίσει στον τομέα της οδικής ασφάλειας για την Πυροσβεστική Υπηρεσία", δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, υπογραμμίζοντας ότι «με την εξασφάλιση αυτών, θα ενισχυθεί αφενός η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφετέρου το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων και επισκεπτών των Ιονίων νήσων».

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων Νήσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, δηλώνοντας ότι «με την προμήθεια αυτών των μέσων και εργαλείων θα εδραιωθεί η ασφάλεια των πυροσβεστών που εργάζονται στην αντιμετώπιση των καταστροφών, αλλά και των κατοίκων στα Ιόνια Νησιά» και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον περιφερειάρχη προσωπικά για την συνεργασία. «Μας δώσατε το δικαίωμα και συμμετείχαμε στην κατάθεση των προτάσεών μας για την εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού και θέλω να σας ευχαριστήσω προσωπικά», δήλωσε κάνοντας λόγο για «μία μεγάλη ημέρα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Ιόνια Νησιά».

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο νέος εξοπλισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι και το τέλος του 2020, ενώ επεσήμανε «ότι υπάρχει στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών, με απώτερο σκοπό τη θωράκιση και την προστασία των Ιονίων νήσων».

Γεγονός παραμένει όμως η «απαιτούμενη επάνδρωση της Πυροσβεστική Υπηρεσίας του Ιονίου, ένα πάγιο χρόνιο αίτημα» όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργακόπουλος που ευελπιστεί ότι θα διευθετηθεί άμεσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ