ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελίες για διαφθορά με ένα κλικ

Καταγγελίες για διαφθορά με ένα κλικ
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πολύ εύκολα θα μπορούν πλέον οι πολίτες να καταγγέλλουν κρούσματα διαφθοράς και δωροδοκιών από κρατικούς αξιωματούχους, κάτι που θα μπορούν να κάνουν ακόμη και μέσα από τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς, http://kataggelies.gsac.gov.gr/ , οι πολίτες έχουν τις εξής τρεις επιλογές:

Μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν επώνυμη καταγγελία. Εάν έχουν ήδη εγγραφεί στην υπηρεσία, μπορούν να προχωρήσουν σε καταχώρηση επώνυμης καταγγελίας απευθείας, βάζοντας απλά το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα ανώνυμης καταχώρησης καταγγελίας, στα κουτάκια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εκεί οι πολίτες αναφέρουν την εμπλεκόμενη υπηρεσία/ φορέα, καθώς και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Στο επόμενο βήμα, οι πολίτες επιλέγουν αδίκημα και γράφουν μια μικρή περίληψη της υπόθεσης. Μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να επισυνάψουν και αρχεία (στοιχεία ή έγγραφα) σχετικά με την υπόθεση.

Στη συνέχεια μπορούν να αναφέρουν άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται (ιδιώτες/ εταιρείες), άλλα πρόσωπα που έχουν πληροφορίες, καθώς και άλλες υπηρεσίες που έχουν υποβάλει την ίδια καταγγελία.

Η καταγγελία καταχωρίζεται και αναλαμβάνει εισαγγελέας που έχει επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον στη Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έρευνα της Γενικής Γραμματείας μετρήθηκε πως οι 2/3 πολίτες θα κατήγγειλαν ένα κρούσμα διαφθοράς, αλλά το 55% από αυτούς δεν ήξεραν που να απευθυνθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ