ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα γίνει με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα; Ο γ.γ. του ΣΕΕΒΙ στο CNN Greece (aud)

Τι θα γίνει με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα; Ο γ.γ. του ΣΕΕΒΙ στο CNN Greece (aud)
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για «οικονομικό στραγγαλισμό» των εκδοτικών επιχειρήσεων κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) Θάνος Ψυχογιός, ο οποίος μίλησε στο CNN Greece, έπειτα από την απόφαση του Συλλόγου να προχωρήσει σε αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Η απόφαση ελήφθη την Τρίτη στη γενική συνέλευση του Συλλόγου «με συντριπτική πλειοψηφία άνω του 90%», όπως σημειώνει ο κ. Ψυχογιός, για να εξηγήσει στη συνέχεια πως αυτό συνέβη «πολύ απλά διότι οι αντοχές μας σε οικονομικό επίπεδο βιβλίων έχουν εξαντληθεί».

Όπως αναφέρει, το υπουργείο Παιδείας χρωστάει όλο το περσινό, πανεπιστημιακό έτος (2016-17), κόστος το οποίο ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, «ενώ υπάρχουν και αρκετοί συνάδελφοί μας, στους οποίους οφείλονται 5-6 εκατομμύρια για το προπέρσινο εαρινό έτος του 2015-16».

Όπως καταλαβαίνετε αυτό μας βάζει εμπόδια πάρα πολύ σημαντικά. Ουσιαστικά δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε να πάρουμε νέους τίτλους βιβλίων, ούτε να τυπώσουμε νέα βιβλία, ούτε να ανατυπώσουμε παλιά βιβλία που πιθανόν έχουν εξαντληθεί. Άρα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και στις υποχρεώσεις μας να διανείμουμε βιβλία για τα πανεπιστήμια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ψυχογιός επισημαίνει ότι η απόφαση του συλλόγου είναι προσωρινή και μιλάει καθαρά για αναστολή διανομών, τονίζοντας πως «αν ο υπουργός ο κ. Γαβρόγλου έστω και την ύστατη στιγμή βρει μια λύση και δώσει τουλάχιστον ένα κομμάτι από τα χρωστούμενα, θα προχωρήσουμε στη διανομή κανονικά».

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκδοτικών επιχειρήσεων που βγάζουν επιστημονικά βιβλία είναι μικρές οικογενειακές μονάδες. Δουλεύει η οικογένεια και έχει έναν-δυο υπαλλήλους. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σύνολο εξόδων που πρέπει να προπληρώσουμε για να εκτυπώσουμε και να ανατυπώσουμε βιβλία και βρισκόμαστε απέναντι στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος», λέει ο κ. Ψυχογιός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσα χρόνια υπάρχει αυτό το σύστημα διανομής, πάντοτε ήμασταν πίσω περίπου ένα εξάμηνο (στην πληρωμή). Τώρα είμαστε τρία και κάποιοι συνάδελφοι είναι και τέσσερα».

Στην ερώτησή μας για το ποια ήταν η αντίδραση που έλαβαν από το υπουργείο Παιδείαςσχετικά με την τελευταία τους απόφαση, ο κ. Ψυχογιός σημειώνει: «Για την ώρα το μόνο που μας ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας είναι να κόψουμε και τα υπόλοιπα τιμολόγια από το περσινό χειμερινό».

Περιμένουμε έστω και την ύστατη στιγμή την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι στηρίζει τη δωρεάν Παιδεία, η οποία άλλωστε προβλέπεται και από το Σύνταγμα», καταλήγει ο κ. Ψυχογιός.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για το ζήτημα εντός της ημέρας.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου(ΣΕΕΒΙ) για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα ανακοινώνει:

Η χθεσινή απαράδεκτη και με εμφανή πολιτική στόχευση ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ- με την πλήρη υποστήριξη της ΝΔ- περί διακοπής της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές, δεν είναι παρά ένας ωμός εκβιασμός εννέα εκδοτικών οίκων που έχουν στη διάθεσή τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εισπράττουν εδώ και χρόνια τη μερίδα του λέοντος (50%) των 60 εκατομμυρίων ευρώ που δαπανά ετησίως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Το Υπουργείο διαβεβαιώνει τους φοιτητές ότι θα συνεχίσει τη δωρεάν παροχή όλων των συγγραμμάτων χωρίς να υποκύψει στους πολιτικούς εκβιασμούς, τηρώντας παράλληλα τη νομιμότητα και τους κανόνες διαφάνειας τις οποίες προφανώς δεν θέλουν διάφοροι εκδότες.

Οι εκδόσεις χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων συνεχίζονται καθημερινά και μέχρι χθες είχε πληρωθεί το ποσό των 11.992.828,97 ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ εκδόθηκε δύο μέρες πριν από την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου του με την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου.

Όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, διαχρονικά υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή, αφού ο όγκος των περίπου 2 εκατομμυρίων συγγραμμάτων που διανέμονται κάθε χρόνο με τα αντίστοιχα παραστατικά, δελτία αποστολής και τιμολόγια είναι τεράστιος.

Την περασμένη εβδομάδα η αντιπροσωπεία του ΣΕΕΒΙ, που συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, απέρριψε συγκεκριμένες προτάσεις του Υπουργείου που θα επίσπευδαν τις πληρωμές προκαλώντας εύλογες απορίες.

Στην ίδια συζήτηση, εκφράστηκαν από πλευράς υπηρεσιακών παραγόντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τον έλεγχο των παραστατικών όπως λάθος τίτλοι – δυσκολία στην ταυτοποίηση, ελλιπή στοιχεία στα παραστατικά (τόπος προορισμού, ίδρυμα, ID κατάστασης ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης με διανομή) διαφορετικές εκδόσεις δηλωθέντων και τελικώς διανεμηθέντων συγγραμμάτων κ.λπ.

Παρόλα αυτά οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής μετά τον υποχρεωτικό έλεγχο που πρέπει να διενεργήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ